Kategórie
Tlačové správy

Budeme mať konečne diaľnicu na Zemplín?

Výstavba diaľnice na Slovensku.

Kadiaľ povedie sľubovaná diaľnica
Kadiaľ povedie sľubovaná diaľnica.

Vo štvrtok 21. júla 2022 sa na pôde Mestského úradu v Michalovciach uskutočnila tlačová konferencia na tému výstavby diaľnic na Slovensku. Vzhľadom na rovinatý terén na dolnom Zemplíne by malo ísť v prípade alternatívy diaľnice o najlacnejší diaľničný úsek v rámci Slovenska. Nie je vylúčená možnosť, že bude potrebné zmeniť pôvodne plánované trasovanie diaľnice.

Naše združenie sa znova rozrástlo

Pripojila sa k nám starostka obce Jasenov – Lucia Sukeľová. Na najbližšom obecnom zastupiteľstve budú schvaľovať aj vstup obce Jasenov do nášho OZ.

So starostkou obce Jasenov Luciou Sukeľovou
So starostkou obce Jasenov Luciou Sukeľovou.

Obec sa nachádza južne od okresného mesta Humenné, ktorého súčasťou bol až do roku 1990. Jej vznik sa predpokladá už v druhej polovici 13. storočia. Obec sa vyvinula v podhradí rovnomenného hradu, ktorého zrúcanina je dodnes dominantou obce i celého okolia.

Naším členom sa stal aj starosta obce Rovné – Jozef Baláž.

So starostom obce Rovné Jozefom Balážom
So starostom obce Rovné Jozefom Balážom.

Okres Humenné ako jediný zo Zemplínskych okresov nepatrí medzi najmenej rozvinuté okresy. Môže sa tak zdať, že prekypuje blahobytom, ale opak je pravdou. Dokonca im sťažuje podmienky pri uchádzaní sa o rôzne dotácie či granty.

Všetci si však uvedomujú, že diaľnica by regiónu priniesla vyššiu zamestnanosť či rozvoj cestovného ruchu. Preto sa k nám vo veľkom pridávajú.

V obci Trnava pri Laborci nás privítal pán starosta Vladimír Adam, nový člen OZ Diaľnica na Zemplín.

So starostom obce Trnava pri Laborci Vladimírom Adamom
So starostom obce Trnava pri Laborci Vladimírom Adamom.

Obec je východiskovou základňou výstupu na hrad nad obcou Vinné z výhodnejšej západnej strany. Zaujímavosťou obce je pamätník Viliama Gaňa, zakladateľa špeciálnej pedagogiky a miestneho rodáka.

Naše cesty viedli do Bratislavy, kde sme sa stretli so zástupcom vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

S Radimom Dvořákom, zástupcom vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku
S Radimom Dvořákom, zástupcom vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

S Radimom Dvořákom sme už niekoľkokrát diskutovali na témy regionálneho rozvoja, ale nikdy nebol čas na debatu o Diaľnici na Zemplín, ktorá ako iste viete, je súčasťou Európskeho Ten-T koridora.

Rozprávali sme sa o možnostiach, ktoré ponúka Európska únia, o možnostiach ako spraviť z nevýhody výhodu a vyťažiť maximum z toho, čo všetko nám ponúka Európska únia.

My milujeme náš región Zemplín a ľudí, ktorí tu žijú. Preto robíme všetko preto, aby sa tu ľudia mali lepšie a konečne sme dotiahli dlho sľubovanú diaľnicu na Zemplín.


Autor: Tím OZ Diaľnica na Zemplín.

Diaľnica na Zemplín (logo)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *