Kategórie
Humanistická pomoc

Pomôžme obyvateľom horiaceho Českého Švajčiarska

Požiar ničí Národný park České Švajčiarsko. Prejavme solidaritu.

Požiar ničí Národný park České Švajčiarsko

České Švajčiarsko patrí k najkrajším miestam v Európe. Tento najmladší Národný park s rozlohou 79 km² ležiaci v Ústeckom kraji nadväzujúci na Národný park Saské Švajčiarsko od 24. júla ničí rozsiahly požiar, ktorý zasiahol už aj blízke obce. Zápach ohňa už cítiť v polovici Českej republiky. V Donio sme sa rozhodli dať Slovákom a Slovenkám možnosť pomôcť spolu s nami.

Mapa šírenia dymu z lesného požiaru
Mapa šírenia dymu z lesného požiaru.

Horia už aj domy v priľahlých obciach. Pomôžme spoločne.

Lesný požiar vypukol v lokalite Malinová baňa medzi obcou Hrensko a Pravčickou bránou už v nedeľu ráno. Hasičom sa najskôr darilo dostať plamene pod kontrolu, avšak prekazil im to vietor a oheň sa začal neovládateľne šíriť.

Vo večerných hodinách sa oheň začal šíriť smerom k Hrensku. Hasiči evakuovali vyše 100 ľudí, vrátane turistov v tiesňavách, pri Pravčickej bráne, obyvateľov obcí Mezná, Mezná lúka a postupne až 90 % obyvateľov Hrenska. Počas noci potom evakuovali asi 50 ľudí z pravého brehu Kamenice a nemecký detský tábor, ktorého účastníkov previezli autobusom na hranice.

Zatiaľ najhoršie zasiahnutou obcou sa stala Mezná, z ktorej sa v noci na utorok museli hasiči na čas stiahnuť, keď sa do nej vrátili, horelo na mieste niekoľko domov.

Horia už aj domy v priľahlých obciach
Horia už aj domy v priľahlých obciach.

Na čo konkrétne budú peniaze z tejto kampane použité?

Financie z tejto výzvy budú použité na pomoc obyvateľom obcí zasiahnutými požiarom Národnom parku České Švajčiarsko, prípadne na pomoc obciam i samotnému parku v koordinácii s českým Donio.

Pomôžme spoločne.

Podporiť túto výzvu


Zdroj foto: Blesk.cz (Požiar v Českom Švajčiarsku [25. 7. 2022] | Aktu.cz).

Zdroj: Donio.

Jedna odpoveď na “Pomôžme obyvateľom horiaceho Českého Švajčiarska”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *