Kategórie
Osobné

V „ateistickom“ Rusku je dominantný teizmus

O jednom panickom článku.

Zdenka Danková uverejnila 4. 12. 2012 článok s dlhým názvom Ateistické Rusko trpí predpoveďou o konci sveta, ktorý má nastať už tento mesiac. Zasahovať musel minister pre mimoriadne situácie i pravoslávna cirkev.

Aj keď v nadpise tvrdí, že Rusko je ateistické, v prvej vete článku sa opravuje, že Rusko bola krajina „postihnutá vnúteným ateizmom“.

„Krajina, ktorá bola postihnutá vnúteným ateizmom takmer najviac (hneď po Číne) sa teraz desí z predpovede o blížiacom sa konci mayského kalendára.“

Čiže autorka si uvedomuje, že Rusko nie je ateistické. Len tá krajina bola kedysi „postihnutá vnúteným ateizmom“, ktorý, ako opisuje samotná autorka, sa úplne minul účinku.

Naopak, nie ateizmus, ale náboženstvo je dominantným javom ruskej spoločnosti. Autorka sama spomína, že situácia v krajine je tak napätá, že cirkevníci vystúpili s prejavmi, aby upokojili panikárskych občanov. Ateisti nevytvárajú takéto paniky, a nevolajú k sebe kňazov.

„Situácia je tak napätá, že dokonca minister pre mimoriadne situácie Vladimir Pučkov musel upokojovať obyvateľstvo. Rovnako poslanci štátnej dumy a tiež zástupcovia pravoslávnej cirkvi vystúpili so svojimi prejavmi, aby utešili panikárskych občanov.

Obzvlášť ľudia vo výkone trestu, ktorí sa nachádzajú vo väzení, prejavujú silné obavy. Už v priebehu novembra navštívil ženské väznice pravoslávny kňaz Tichon Iršenko a snažil sa väzenkyniam pomôcť od skupinové psychózy. V trestných zariadeniach panuje stiesnená nálada a pribúda pokusov o útek, informoval kňaz.“

V Rusku väčšina obyvateľstva vyznáva kresťanstvo. Takže ak by autorka chcela byť objektívnejšia, a nezaujatá, použila by v nadpise výraz „kresťanské Rusko“:

Kresťanské Rusko trpí predpoveďou o konci sveta, ktorý má nastať už tento mesiac. Zasahovať musel minister pre mimoriadne situácie i pravoslávna cirkev.

Kresťanstvo má tam také dominantné postavenie, že kresťanmi nie sú len bezdomovci a žobráci, ale aj politici na najvyšších miestach. Prezident Vladimir Putin aj predseda vlády Dmitrij Medvedev sú kresťania. Stačilo autorke navštíviť Wikipédiu, aby sa ľahko dozvedela, aké je Rusko. Že nie je ateistické, ale prevážne náboženské: Религия в России alebo Religion in Russia.

Archív:

Ateistické Rusko trpí předpovědí o konci světa, který má nastat již tento měsíc. Zasahovat musel ministr pro mimořádné situace i pravoslavná církev
Pôvodná kópia z roku 2012.
Kópia z archívu z roku 2022
Kópia z archívu z roku 2022.
Náboženstvo v Rusku (2012)
Náboženstvo v Rusku (2012).

Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 5. 12. 2012.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *