Kategórie
Humanizmus

Jediná ateistka v americkom kongrese

Humanizmus je pozitívna, pokroková filozofia.

Politik Pete Stark, doteraz jediný otvorený ateista v americkom kongrese, prehral v utorkových voľbách (6. 11. 2012).

Kyrsten Lea Sinema
Kyrsten Lea Sinema.

No ateisti neostanú na Kapitole nezastúpení. Kyrsten Sinemová, donedávna arizonská senátorka a kedysi dávno mormónka, ale už dlho ateistka, vyhrala tesne náskokom 2 715 hlasov svoje miesto v kongrese, kde bude teda jedinou priznávajúcou sa bisexuálkou a ateistkou.

„Veľmi nás mrzí, že Pete Stark, ktorému sme v roku 2008 dali titul Humanista roka, odišiel,“ povedal Roy Speckhardt, riaditeľ Americkej humanistickej asociácie.

„Bol to pionier, ktorý otvoril dvere Sinemovej a ďalším.“

Stark má 80 rokov a 39 rokov bol demokratickým senátorom za Kaliforniu. K ateizmu sa priznal v roku 2007, keď vyhlásil:

„Som unitár, ktorý neverí v Najvyššiu bytosť. Spolupracujem so Sekulárnou koalíciou, aby sa skončilo zasahovanie náboženských kruhov do vedy a otázok manželstva, armády a poskytovania sociálnych služieb.“

“[I am] a Unitarian who does not believe in a Supreme Being. I look forward to working with the Secular Coalition to stop the promotion of narrow religious beliefs in science, marriage contracts, the military and the provision of social service.”

Statement from Stark, January 2007

Porazil ho Eric Swalwell, o 50 rokov mladší, tiež demokrat, ale veriaci.

Za ateistické možno považovať Starkovo hlasovanie v kongrese proti potvrdeniu hesla „Dôverujeme Bohu“ (“In God We Trust”) za národné heslo, kde sa k nemu pripojilo len osem poslancov, jeho opozíciu proti vojne v Iraku a jeho podporu reformy zdravotníctva a obrany občianskych práv.

Vo februári 2011 predložil kongresu na schválenie rezolúciu žiadajúcu uznanie Darwinovho dňa (Darwin Day) a Národného dňa rozumu, ktoré neteisti slávia na podporu výchovy vedy a kritického myslenia. Dosiaľ sa v tej veci nič neudialo.

„Humanizmus je nielen chýbanie viery v boha; je to pozitívna, pokroková filozofia. Stark pre nás každý deň niečo urobil,“ povedal Speckhardt.

Ideologicky je Sinemová (36 rokov) Starkovi veľmi blízka. Bola už senátorkou aj poslankyňou za Arizonu a má za sebou celý rad vystúpení na obranu ženských práv, rovnosti manželstiev, práv homosexuálov a vedeckej výchovy.

„Jej zvolenie je veľký krok dopredu. Ukázalo sa, že jej ateizmus tomu nebol na prekážku. Pre spoločnosť je dôležité aj to, že prichádza zaplniť veľkú medzeru po Starkovi,“ povedala Lauren Andersonová Youngbloodová, komunikačná zástupkyňa Sekulárnej koalície v Amerike, ktorej arizonská vetva podporovala Sinemovú vo voľbách.


Autorka: Kimberly Winstonová.

Kimberly Winstonová je voľne píšuca reportérka o náboženstve, ktorej články sa objavujú vo Washington Post, USA Today a Chicago Tribune. V roku 2005 dostala Cenu Americkej náboženskej akadémie za najlepšiu reportáž o náboženstve. Má vlastný blog Bead One, Pray Too. Čerpané z: The Huffington Post, Kyrsten Sinema, Arizona Democrat, To Replace Pete Stark As Sole Atheist In Congress (8. 11. 2012).

Článok bol pôvodne uverejnený 8. 11. 2012.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *