Kategórie
Osobné

Kresťania požadujú, aby Apple nahradil svoje logo za symbol kríža

Neuveriteľné!

Logo Apple
Logo Apple.

10. októbra 2012 uverejnil Roman Zavřel na webovej stránke Letem světem Applem článok o tom, že ruskí kresťania požadujú, aby Apple nahradil svoje logo za symbol kríža.

O tom, že jablko nepredstavuje len logo spoločnosti Apple, ale znázorňuje tiež zakázané ovocie, ktoré jedli Eva a Adam zo stromu poznania zrejme nie je potrebné dlho vysvetľovať. Aj keď nikde v biblii nie je povedané, že strom, z ktorého ovocie pochádzalo, bol práve jabloň a jeho plody jablká, je práve jablko označované za symbol pokušenia Adama a Evy, ktorému nedokázali odolať. A presne takto si teraz vykladajú logo spoločnosti Apple ruskí konzervatívni kresťania, ktorí požadujú zákaz zobrazovania loga spoločnosti Apple a žiadajú, aby ho spoločnosť nahradila krížom.

Až doposiaľ sa javí celá správa ako zlý vtip, žiaľ Rusko je skutočne trošku inde než zvyšok sveta a je tak dosť dobre možné, že bude mať Apple skutočne problém. Ruskí konzervatívci môžu so svojím návrhom uspieť najmä vďaka tomu, že v predvolebnom boji v roku 2012 silne podporovali súčasného prezidenta Vladimira Putina, ktorý má rozhodujúce slovo v podobných sporoch alebo skôr žiadostiach. Sám Putin má ako iste viete skutočne obrovskú moc, avšak tú získava najmä vďaka podpore cirkvi, ktorá za ním bez výhrad stojí a Putin tak nemá sebe menší dôvod k tomu, aby si to rozhádzal s tými, ktorí mu kryjú chrbát.

Rusko navyše navzdory svojej veľkosti okrem Moskvy a niekoľkých väčších miest nepredstavuje práve veľkú kúpnu silu pre výrobky Apple, a tak je zrejmé, že Putin nebude musieť dlho premýšľať nad tým, či by rozhodnutie nemalo silný ekonomický dopad, vzhľadom k tomu, že mu predajcovia platia dane. Pokiaľ by sa navyše konzervatívnym kresťanom, alebo ak chcete, pravoslávnym kresťanom, podarilo presadiť, že Apple svojím logom konal anti-nábožensky a zosmiešňoval cirkev, je dosť dobre možné, že si v Rusku už oficiálne výrobky Apple nekúpite. Pokiaľ by totiž bola spoločnosť uznaná vinnou z toho, že porušila zákony týkajúce sa cirkvi tým, že ju zosmiešňovala alebo konala takzvane anti-cirkevne, bude vyhlásený zákaz predaja ich výrobkov.

Apple pritom svoje logo nijako neopiera o cirkev a nesnaží sa ním symbolizovať ono povestné zakázané ovocie. Kompletný článok o histórii loga spoločnosti Apple si môžete prečítať v článku História loga spoločnosti Apple.

Na stránke Letem světem Applem uvádzajú zdroj Christian Today Australia: Apple logo may become illegal in Russia, called to be replaced by a cross.

“Still, conservative Christians in Russia have insisted that the logo should be removed and replaced with a cross, XBitLabs reported from a translated article from Interfax news agency.”

Autor Stoyan Zaimov sa odvoláva na už odstránený článok zo stránky XBitLabs: Russian Orthodox Christians Swap Apple Logo with Crosses (Orthodox Christians Find Apple Logotype „Anti-Christian“), v ktorom sa Anton Shilov odvoláva na článok Православные в России начинают менять „антихристианское“ надкушенное яблоко на своих устройствах „Apple“ на кресты zo spravodajskej agentúry Interfax.

Interfax

Православные в России начинают менять „антихристианское“ надкушенное яблоко на своих устройствах „Apple“ на кресты

Москва. 3 октября. ИНТЕРФАКС – Некоторые верующие в России демонтируют по религиозным соображениям логотип на приобретенных устройствах компании „Apple“.

Порталу „Интерфакс-Религия“ стало известно о нескольких случаях, когда православные, в том числе священники, меняли значок с изображением надкушенного яблока на эмблемы с изображением креста.

По их мнению, надкушенное яблоко – символ описанного в Библии первородного греха, он является антихристианским, в то время как крест в христианстве символизирует победу Спасителя над смертью, искупление им первородного греха Адама и Евы.

На первом логотипе „Apple“ был изображен Исаак Ньютон, сидящий под деревом, на котором висело яблоко. Позже одно из рекламных агентств разработало для компании новую эмблему – изображение надкушенного яблока. Существует много мнений о том, почему был выбран именно такой логотип, но официальной версии нет.“

Obraz Adama a Evy s logom Apple: Logo Design Love.

Obraz Adama a Evy s logom Apple

Spracoval: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 10. 10. 2012.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *