Kategórie
Tlačové správy

Prieskum odzrkadľuje malý záujem Slovákov o problematiku EÚ

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) k prieskumu, ktorý vykonala agentúra FOCUS pre europoslanca z SaS Eugena Jurzycu.

Až 78,8 percent Slovákov sleduje problematiku Európskej únie len občas, prípadne ju nesleduje vôbec. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu, ktorý vykonala agentúra FOCUS pre europoslanca zo strany Sloboda a Solidarita (SaS) Eugena Jurzycu v decembri 2020.

Podľa Eugena Jurzycu ľudia nesledujú dianie v európskych inštitúciách kvôli dĺžke, zložitosti a neprehľadnosti legislatívneho procesu a aj kvôli nedostatočnej transparentnosti a slabej osvete.

„Stačí si porovnať jazyk, ktorý sa používa v európskych inštitúciách a ktorý sa používa v NR SR. Ak s tým niečo neurobíme, občan bude mať ‚ďaleko do Bruselu‘, so všetkými negatívnymi dôsledkami. Európske inštitúcie sa zaoberajú témami, ktoré majú vplyv na každodenný život slovenských občanov. Až polovica zákonov, prijímaných na Slovensku, má pôvod v európskych inštitúciách,“ uviedol europoslanec Eugen Jurzyca.

Aj z toho dôvodu pripraví Eugen Jurzyca s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom informačnú kampaň pre školy, pretože je dôležité, aby aj mladí ľudia vedeli, prečo je členstvo v EÚ dôležité a aký má dopad na ich život.

„Taktiež budem presadzovať zjednodušenie procesov a zvýšenie transparentnosti, tak ako momentálne presadzujem uverejňovanie životopisov pri obsadzovaní funkcií a uverejňovanie zmlúv, napríklad pri nákupe vakcín,“ uzatvára Eugen Jurzyca.

Príloha:

Ako často sledujete problematiku Európskej únie?

veľmi často2,3 %
celkom často18,9 %
skôr občas42,4 %
vôbec alebo takmer vôbec36,4 %

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *