Kategórie
Tlačové správy

Sám so svojím tieňom

Počas autorskej výstavy vo Výmenníku Štítová predstaví Jiří Stivín v retrospektíve svoju fotografickú tvorbu.

Sám so svojím tieňom

Košice navštívi v dňoch 17. 6. – 20. 6. 2022 tohoročný jubilant Jiří Stivín (23. 11. 1942, Praha). Počas autorskej výstavy vo Výmenníku Štítová predstaví v retrospektíve svoju fotografickú tvorbu. Zároveň pre dospelých odohrá koncert „SÁM SE SVÝM STÍNEM“ a pre školákov predstavenie „CAPART – i“.

Jiří Stivín bol od roku 1960 študentom FAMU, kde v 1965 absolvoval odbor televízneho a filmového obrazu. Pôvodným povolaním je kameraman a fotograf, člen Asociácie českých kameramanov (AČK). Počas vysokoškolského štúdia sa však cieľavedome sebavzdelával a pripravoval na hudobnú tvorbu a jej interpretáciu v rôznych žánroch i zoskupeniach.

Kreatívna všestrannosť mu umožnila stať sa úspešným. Muzicírovaním precestoval kapitalistické zahraničie a populárnym bol skôr než dosiahol tridsiatku. Pomohlo mu to zmysluplne prežiť normalizáciu a ani v nasledujúcich desaťročiach nemal dôvod ľutovať svoje spontánne mladícke rozhodnutia.

Režiséri v bývalom Československu ho často oslovovali k spolupráci. Rýchlo sa o ňom rozšírilo, že je skvelým autorom scénickej a filmovej hudby. Skladal ju pre animované, dokumentárne, no predovšetkým hrané filmy. Bolo ich cez štyridsať. Na viac než štvrtine z nich spolupracoval s režisérmi zo Slovenska.

Pre jeho tvorbu je charakteristická otvorenosť, schopnosť komunikovať s ľuďmi rozdielneho veku, rôznej rasy a pleti, rozličných národností a vierovyznania naprieč svetadielmi. Je ochotný spolupracovať na nápaditých i náročných projektoch s priestorom pre improvizáciu a vniesť do nich kus vlastnej virtuozity.

Košické publikum bude počuť a vidieť, ako Stivín interpretuje barokovú a džezovú hudbu, ale i jeho improvizácie, na sólo koncerte „SÁM SE SVÝM STÍNEM“. Opäť odprezentuje svoju jedinečnú a neopakovateľnú schopnosť z javiska divákov prekvapovať nečakanými nápadmi, čím neraz zaskočí i seba.

Výtvarno – pohybovo – hudobné predstavenie „CAPART – i“ pre deti a mládež vzniklo s podporou grantu Mesta Košice a Creative Industry. Výrazné individuality z troch generácií, 30 – 50 – 80 – nik, Džumelec – Š. Capko – J. Stivín rozpracovali a uplatnili princípy improvizácie, aby dokázali spolu existovať na javisku i v ekopriestore.

Jubilant v živote skúšal a vykonával profesiu herca, fotografa, kameramana, režiséra aj scenáristu. Návštevou jeho retrospektívnej fotovýstavy „CAPART 80“ spojenej s filmovými projekciami v priestoroch Výmenníka Štítová, má súčasník šancu spoznať Jiřího Stivína komplexne, ako všestranného filmára.

Pôvodne mal byť „Projekt Stivín“ súčasťou sprievodného programu tohto roku zrušeného 29. Art Film Festu. Jeho zámerom bolo priblížiť stále vitálneho, hravého a tvorivého umelca všetkým generáciám prostredníctvom hudby, ktorú vytvoril k dodnes nezabudnuteľným titulom hraných filmov.

Foto:

Fotovýstava CAPART
CAPART – i
„Selfíčko“ Oľga Havlová, Václav Havel a legendárny džezový trubkár, skladateľ a kapelník Dizzy Gillespie, ktorý si na pódium pozval s flautou Jiřího Stivína, pri koncerte 11. mája 1990 v Prahe
„Selfíčko“ Oľga Havlová, Václav Havel a legendárny džezový trubkár, skladateľ a kapelník Dizzy Gillespie, ktorý si na pódium pozval s flautou Jiřího Stivína, pri koncerte 11. mája 1990 v Prahe.
Tričko s osobnosťami
Tričko s osobnosťami.

Autor: D. Šišovič.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *