Kategórie
Tlačové správy

Stanovisko Veroniky Remišovej, predsedníčky strany ZA ĽUDÍ k pochybným krokom Generálnej prokuratúry

Konanie generálneho prokurátora vo vzťahu k Robertovi Ficovi by mali vyšetriť nezávislé orgány.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka dnes prostredníctvom svojho námestníka opäť použil atómový kufík – sporný § 363 v prospech obvineného exministra Smeru Kažimíra. Týmto rozhodnutím obišiel celú sústavu súdov a oslobodil ho. Rovnakým spôsobom a obchádzaním súdov už Maroš Žilinka popúšťal príbuzného oligarchu Smeru Brhela, príbuzného exministra Smeru Žigu, ale aj oligarchu Haščáka z kauzy Gorila a ďalších. Takéto konanie, na ktoré už upozornil nezávislý súd vyvoláva viaceré pochybnosti, najmä v súvislosti s vyjadreniami Roberta Fica na pytliackej chate, kde viackrát hovorí o „odkazoch“ od Žilinku, o „smajlíkoch“ od generálneho prokurátora, ale aj o tom, že „Kažo má u generálneho, dá mu ochrannú ruku, asi“. Aj z tohto dôvodu by aktuálne kroky Maroša Žilinku mali byť predmetom nezávislého vyšetrovania, keďže existujú vážne pochybnosti o tom, či generálna prokuratúra koná vo vzťahu k nominantom a politikom Smeru nezávisle a v súlade so zákonom. Ak by sa potvrdili slová Roberta Fica, že nad ich bývalým ministrom a ďalšími nominantami Smeru drží „ochrannú ruku“ generálna prokuratúra, bol by to trestný čin a mimoriadne vážne narušenie dôveryhodnosti tejto inštitúcie so zničujúcimi následkami pre právny štát.

Generálny prokurátor sa zaoberá svojimi osobnými malichernými spormi so šéfom špeciálnej prokuratúry Lipšicom, kedy mu chce zakázať návštevy v parlamente, trestá svojich podriadených za vyjadrenia v diskusiách, no zásadné problémy v otázkach spravodlivosti ignoruje.

Strana ZA ĽUDÍ Maroša Žilinku ako jediná parlamentná strana nevolila a osobne som apelovala na partnerov, aby tak nerobili. Teraz sa potvrdzuje, že jeho zvolenie bola chyba. Aj preto je dôležitá zmena § 363, ktorú som na koaličnú radu predložila už pred pár mesiacmi, ako aj reforma stalinského typu prokuratúry. Koaliční partneri doteraz neboli ochotní hovoriť o zmene. Preto sa zároveň partnerov v koalícii pýtam, ako vážne myslia boj proti korupcii a antikorupčné reformy, ktoré sľúbili občanom.


Autor: strana ZA ĽUDÍ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *