Kategórie
Tlačové správy

Zberateľstvo – hobby aj forma investície

Bratislavské zberateľské dni 2022 sú toho dôkazom.

Bratislavské zberateľské dni

Poštové známky, listy, pohľadnice, mince, odznaky, samolepky, rôzne figúrky, knihy, minerály, starožitnosti či umenie. Bohatý výber vzácnych a zaujímavých zberateľských exponátov a drobností nájdu návštevníci na najväčšom slovenskom zberateľskom veľtrhu, Bratislavských zberateľských dňoch, ktorý sa bude konať 3. a 4. júna 2022 v bratislavskej Inchebe. Počas dvoch dní sa tu zídu zberatelia z 15 krajín: okrem Slovenska budú mať svoje zastúpenie aj Belgicko, Česko, Estónsko, Francúzsko, Grécko, Chorvátsko, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Slovinsko, Srbsko, Španielsko a Taliansko.

Exkluzívne: nulaeurová suvenírová bankovka

Ani počas aktuálneho ročníka nebude na Bratislavských zberateľských dňoch chýbať exkluzívny predaj nulaeurovej suvenírovej bankovky, ktorá v minulosti vyvolala obrovský záujem. Bankovka bude dostupná v dvoch nových motívoch. Na jednej z nich je vyobrazený významný rabín Chatam Sofer, ktorý pôsobil na území dnešnej Bratislavy v prvej polovici 19. storočia a v tomto roku si pripomíname 260. výročie jeho narodenia. Druhým zberateľským kúskom, ktorý bude k dispozícii na Bratislavských zberateľských dňoch, je eurosuvenír vzor Specimen so slovenským emisným kódom. Kým v minulosti bol náklad bankoviek 5 tisíc kusov, v tomto roku bude každý z motívov dostupný len v limitovanom množstve 3 tisíc kusov.

Nulaeurová suvenírová bankovka (Chatam Sofer)
Nulaeurová suvenírová bankovka (Chatam Sofer).
Nulaeurová suvenírová bankovka (specimen)
Nulaeurová suvenírová bankovka (SPECIMEN).

Vzácne poštové známky a ďalšie exponáty

Známky

Popri najrôznejších exponátoch prinášajú zberatelia z 15 krajín na Bratislavské zberateľské dni aj množstvo poštových známok, vďaka ktorým môžu záujemcovia doplniť svoje zbierky. Okrem kompletných filatelistických radov budú k dispozícii aj ukážky rarít a najvzácnejších československých a slovenských známok a poštových celistvostí zo zbierok slovenských zberateľov: napríklad najstaršia poštová pečiatka na Slovensku použitá v roku 1752 alebo chybotlač „Doplatit 50/50“ na známke Osvobozená republika.

Záujem nepochybne vyvolá aj prezentácia vzácnych medailí významného medailéra a autora komornej plastiky uznávaného doma i vo svete, majstra Polonského. Zároveň tu bude zberateľskej verejnosti predstavená aj najnovšia Polonského razená medaila.

Umenie, starožitnosti aj minerály

Zberateľský veľtrh poteší aj záujemcov o umenie a starožitnosti. V Inchebe nebudú chýbať napríklad grafické a maliarske práce slovenských a českých výtvarníkov (napr. ojedinelý súbor 13 serigrafií slovenského sochára Rudolfa Uhra či jedinečná rozsiahla zbierka japonského ex libris), ale aj knihy z oblasti výtvarného umenia, staré pohľadnice a monografie umelcov. Sekcia minerálov ponúkne nielen neopracované kusy minerálov a polodrahokamov, ale aj komponenty na výrobu bižutérie a šperkov či hotové zaujímavé kúsky.

Poradenstvo a konzultácie

Zberatelia môžu využiť aj bezplatné odborné poradenstvo v oblasti zberateľskej činnosti poštových známok, mincí, papierových platidiel, podielových listov a certifikátov pod záštitou Slovenskej numizmatickej spoločnosti a Zväzu slovenských filatelistov pri SAV (pobočka Bratislava).

Bratislavské zberateľské dni sa uskutočnia v nasledujúcich časoch:

piatok3. 6.10.00 – 18.00
sobota4. 6.10.00 – 16.00

Autorka: Mgr. Martina Macková, Incheba, a. s.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *