Kategórie
Tlačové správy

Učitelia nemajú byť rukojemníkmi ministra školstva

Tlačová správa strany ZA ĽUDÍ.

Minister nemá štrajkovať, minister má riešiť platy učiteľov. Návrh strany ZA ĽUDÍ v oblasti školstva.

Strana ZA ĽUDÍ opakovane na koaličných radách otvára tému platov v školstve. Koaličným partnerom sme predložili viacero návrhov, ako zvýšené platy financovať, no nenašli sme podporu.

„Strana ZA ĽUDÍ pokladá vzdelávanie za mimoriadne dôležité. Len vzdelávanie vie zabezpečiť Slovensku lepšiu budúcnosť. V našom volebnom programe sme mali presadenie viacerých systémových zmien v školstve a zároveň zvýšenie platov učiteľov. Prešli dva roky a nič sa neudialo. Pokladáme za absurdné, aby minister školstva, od ktorého celá pedagogická komunita očakáva, že bude riešiť platy ide namiesto toho štrajkovať,“ uviedla vicepremiérka a predsedníčka strany ZA ĽUDÍ Veronika Remišová.

„Súkromný sektor reaguje na zvýšené náklady a časť vyšších cien pretavujú do vyšších platov svojich zamestnancov, aby im kompenzovali narastajúcu infláciu. Keď sa pozrieme, ako sa vyvíjajú priemerné mzdy v národnom hospodárstve, tak aktuálne údaje nám hovoria, že priemerný rast nominálnej mzdy činí približne 10 %. Keď sa robil rozpočet na tento rok, predpokladali sme rast o 5,5 %. Znamená to, že mzdy rastú i keď sa jedná o inflačný nárast. Znamená to tiež, že štát vyberie viac na daniach, ale napriek tomu výplaty vo verejnej správe počítajú so sumou, ktorá je nižšia ako za minulý rok. Podľa môjho názoru by bolo prirodzené, keby vláda reflektovala túto realitu a vyššie príjmy pretavila do vyšších platov vo verejnej správe, čiže aj do platov učiteľov,“ tvrdí ekonomický expert strany ZA ĽUDÍ Tomáš Meravý.

„2 roky intenzívne čakám na to, že minister školstva a jeho stranícky šéf, prídu s témou riešenia platov v školstve. Hovoríme o platoch pedagogických zamestnancov aj nepedagogických zamestnancov, ktoré sú často na úrovni minimálnej mzdy. Strana ZA ĽUDÍ opakovane na koaličných radách otvára tému platov v školstve a sme zamietaní z mnohých dôvodov. Minulý týždeň sme prišli s konštruktívnym návrhom, aby sme zdanenú ruskú ropu pretavili do platov učiteľov, čo žiaľ strana SaS zamietla. Prostriedky na zvýšenie platov učiteľov máme, a preto prosím stranu SaS, aby na koaličnej rade spolu s nami trvala na tom, aby tieto prostriedky boli použité na platy vo verejnej správe a konkrétne na platy v školstve. Hovoríme o 10% náraste platov v súkromnom sektore, a preto je prirodzené, aby dnes v čase zvyšovania cien prišlo k zvýšeniu platov v školstve, minimálne o 10 % a aby sme zaviedli platový automat tak, ako to majú v zdravotníctve. Žiadame, aby učitelia neboli odkázaní na to, že si ponižujúco z masmédií musia prečítať, že minister školstva sa zúčastní protestného zhromaždenia a následne aj minister financií. Aby mali v zákone položenú záruku v platovom automate, aby neboli závislí od toho, ako sa minister školstva vyspí. Strana ZA ĽUDÍ neprichádza s útokom, ale verejnou prosbou, pretože sme túto prosbu interne predložili na koaličnej rade, ale ani raz nebola vypočutá. Preto prosím ministra školstva, aby namiesto návštevy protestného zhromaždenia učiteľov, si sadol s ostatnými koaličnými partnermi za rokovací stôl a vyjednal peniaze pre rezort, ktorý si strana Sloboda a Solidarita slobodne zobrala. Považujem za psiu povinnosť tejto strany, aby sa postarala o tento rezort,“ dodala podpredsedníčka strany ZA ĽUDÍ, Viera Leščáková.

„Štát tiež musí myslieť na svojich ľudí, ktorí sú zamestnaní ako učitelia, slúžia štátu, rodinám a deťom. My budeme vždy stáť na ich strane a budeme presadzovať zvýšenie ich platov. Nejde len o učiteľov, ale aj vedeckí pracovníci, ktorí prinášajú inovácie. Ak chce táto krajina rásť, musíme prinášať inovácie. Vzdelanie a inovácie idú ruka v ruke a strana ZA ĽUDÍ im veľmi rada pomôže,“ uviedol štátny tajomník ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja, profesor Dušan Velič.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *