Kategórie
Humanizmus

CykloDobro podporia aj mestské časti

4. ročník 23. – 30. 5. 2022.

CykloDobro

„Zbav sa svojej rárohy, zachráň svet! Vyzbierame a opravíme nefunkčné a zabudnuté bicykle a darujeme ich tam, kde môžu ďalej slúžiť.“

CykloDobro

Mnohým obyvateľom a obyvateľkám sa v pivniciach, garážach a na povalách povaľujú bicykle v rôznom štádiu rozkladu. Ich nedostatkom je často len to, že už nie sú „v móde“ alebo mávajú ťažko opraviteľné vady. Ak vám takýto bicykel doma zavadzia, môžete ho darovať členom OZ okolo v týždni od 23. do 27. mája 2022. Tí ho vyčistia, opravia a darujú ľuďom v núdzi.

„Bicykel považujeme v prvom rade za dopravný prostriedok, ktorý umožňuje efektívny, rýchly a bezemisný pohyb v meste aj na dlhšie vzdialenosti. Udalosť CykloDobro organizujeme už štvrtýkrát. Minulý rok sa nám podarilo z darovaného cyklo-odpadu opraviť a poskladať 30 funkčných bicyklov. Tie sme odovzdali Oáze nádeje v Bernátovciach, nadácii DEDO, ETP Slovensko a detským domovom v Michalovciach a Vranove nad Topľou. Takto mnohým pomáhame dosahovať svoje dopravné ciele,“ vyzýva Adrián Chreň z Cyklokoalície Košice.

Centrálne zberné miesto zabudnutých, pokazených a nechcených bicyklov bude v Záhradnom kine, najľahší prístup je z Mäsiarskej ulice č. 37, otvorené od 23. do 27. mája denne od 16.30 do 20.00 h.

„Košičania nám svoje pokazené a zabudnuté bicykle doteraz venovali radi. Najviac sa ich však minulého roku vyzbieralo v obci Vinné pri Zemplínskej šírave, kde pán starosta Marián Makeľ, na požiadanie nášho člena, bez zaváhania zriadil obecné zberné miesto. Aj to bolo inšpiráciou pre aktuálny ročník. O pomoc pri organizovaní sme požiadali všetky košické mestské časti. Na výzvu sme obdržali pozitívne ohlasy, niektoré úrady dokonca zriadia vlastné zberné miesta,“ dodal Juraj Senič z občianskeho združenia okolo.

CykloDobro každoročne dopĺňajú sprievodné aktivity. Tentokrát budú súčasťou udalosti kuriérsky cyklopretek, pravidelná spanilá cyklojazda mestom Critical Mass, premietanie filmu a diskusia o cyklodoprave v Košiciach s členmi košickej Cyklokoalície. Tematicky doplní podujatie aj kolektív Spolka v pondelok 30. mája 2022 prednáškou a diskusiou Mestoláska o mobilite v meste.

Všetky podrobnosti o udalosti a podrobný program nájdete na facebookovej udalosti Cyklodobro 4. ročník.

Foto:

Záhradné kino
Staré bicykle
Bicykle
Oprava bicyklov

Autor: Juraj Senič.

2 odpovede na “CykloDobro podporia aj mestské časti”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *