Kategórie
Knihy Osobné

Internet je užitočný pomocník

Význam internetu v živote.

Občas sa stretnem s názormi, ktoré sú silne kritické k internetu. Akoby to bol neblahý novodobý fenomén.

Áno, na všetkom, čo existuje na svete, si môžeme nájsť kladné i záporné stránky.

Napríklad vravíme, že oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. Podobne je to s nožíkom. V kuchyni je vhodným pomocníkom, ale páchajú sa s ním i zločiny.

Kedysi, keď som potreboval kuchársky recept, mohol som získať informáciu od kohosi blízkeho, alebo kúpiť kuchársku knihu.

Keď som sa chcel od blízkych dozvedieť nejaké nové vegetariánske alebo vegánske jedlo, tak len krútili hlavami, a odrádzali ma od toho. Dokonca mám aj nepríjemný zážitok. Raz, keď som jedol müsli namočené v mlieku, tak mi kolega v práci povedal:

„Toto som dával svojim kurám, a podochli mi.“

Chcel mi naznačiť, ako pohŕda ovsenými vločkami, alebo že má radšej klobásky, ktoré výdatne zapije borovičkou.

emotikon

Doma chová prasce, tak nie je naklonený myšlienkam zdravšej životosprávy.

Čiže, ak chcem získať nejaké nové informácie, blízki nepomôžu, lebo sami nemajú ešte osvojené také nové stravovacie návyky.

Čo ostáva? Kedysi, kým nebol internet, som zašiel do kníhkupectva, v ktorom som strávil dlhší čas, lebo ani predavačka nevedela, že ktorá kuchárska kniha obsahuje aj vegetariánske recepty.

Vegetariánska kuchárka (vegetariánstvo v teórii a v praxi)
Vegetariánska kuchárka (vegetariánstvo v teórii a v praxi).

Nakoniec sa mi vtedy podarilo kúpiť knihu Vegetariánska kuchárka (vegetariánstvo v teórii a v praxi), ktorú napísali Karel Červený a Drahomíra Červená. Kniha obsahuje 300 receptov.

Dnes je situácia podstatne jednoduchšia. Stačí zadať vo vyhľadávači nejaké kľúčové slovo, napríklad vegetarián, a vyhľadávač ponúkne veľké množstvo stránok.

Tak sa dnes z internetu môžem dozvedieť, že okrem vegetariánov sú i vegáni, vitariáni a podobní.

Vegetariáni jedia bezmäsitú stravu a nekonzumujú všetky produkty z mŕtvych zvierat ako vnútornosti, kaviár a želatína. Zo živočíšnych výrobkov obyčajne iba mlieko, syry (avšak nie syry s obsahom syridiel vyrobených zo žalúdka), jogurty a vajcia.

Vegáni nejedia žiadne živočíšne výrobky vrátane vajec, mlieka, syru, medu alebo materského mlieka, ktoré nekonzumujú iba prísni vegáni.

Vitariáni jedia iba jedlo, väčšinou vegánske, ktoré nie je varené pri vysokej teplote. Vitariáni argumentujú tým, že varenie ničí enzýmy a výživnú časť rastliny.

Vďaka internetu sa dozviem, že sa usporadúvajú i veganfesty. Festivaly, na ktorých má možnosť návštevník oboznámiť sa s prípravou rôznych jedál zdravej výživy.

Z internetu som sa dozvedel i to, že „surová strava je úplne prirodzená, len spoločnosť a rodičia nás o tom nič nenaučili“.

V roku 2012 ma zaujal seminár o surovej strave.

Dávid Vendel je presvedčivý.


Autor: Ján Parada.

Jedna odpoveď na “Internet je užitočný pomocník”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *