Kategórie
Osobné

Tri mátohy

Podobnosť čisto náhodná.

Tri bosorky
Autor: Johann Heinrich Füssli.

Keď som prechádzal internetom, našiel som jednu maľbu, ktorá ma zaujala. Ide o olej na plátne od Johanna Heinricha Füssliho, známy pod názvom Tri bosorky.

Marx, Engels a Lenin
Marx, Engels a Lenin.

Pri ňom som si spomenul na podobné zobrazenie Marxa, Engelsa a Lenina. Kedysi, v rokoch najväčšej slávy boli takéto plagáty takmer všade v socialistických krajinách, dokonca i na poštových známkach [1].

Svätá Trojica
Svätá Trojica.

Napadlo mi vyhľadať, či sa podobne zobrazuje i kresťanská Svätá Trojica (Boh Otec, Boh Syn a Boh Duch Svätý; jeden boh v troch osobách [2]). Lenže oni zvyknú Ducha Svätého zobrazovať ako vtáka, kým zvyšní (Otec a Syn) sa zobrazujú ako „ľudia“.

Svätá Trojica
Svätá Trojica.

Našiel som jedno vyobrazenie trojhlavého kresťanského boha. Ale rozloženie hláv sa už veľmi nepodobá ani trom bosorkám od Johanna Heinricha Füssliho, ani spôsobu zobrazovania hláv komunistických vodcov.

Spomínam to preto, lebo Marx mal v mladosti podivnú záľubu v kresťanstve, Lenin [3] sa úplne čudne vzdal kresťanstva, a nedávno som sa dozvedel, že i jeden z posledných komunistických vodcov Castro bol odchovancom jezuitského kolégia a miništrantom. [4]

Dokonca aj Stalin študoval na kresťanskom seminári v Tbilisi, ktoré bolo centrom gruzínskeho intelektuálneho života (v Gruzínsku nebola v tom čase univerzita). Stalinova matka bola striktná a zbožná kresťanka, a chcela mať zo syna kňaza. V 16 rokoch tak na jej želanie vstúpil do seminára, z ktorého ho v roku 1899 vylúčili.


Poznámky:

[1] Poštová známka vydaná pri príležitosti 22. zjazdu Komunistickej strany Sovietskeho zväzu v roku 1961.

[2] Vysvetlenie Svätej Trojice ako Boh Otec, Boh Syn a Boh Duch Svätý som našiel na stránke Evanjelik.sk (9. 12. 2008).

Svätá Trojica (Boh Otec, Boh Syn a Boh Duch Svätý)
Svätá Trojica (Boh Otec, Boh Syn a Boh Duch Svätý).

[3] Kniha Stručný životopis V. I. Lenina, strana 31, Nakladateľstvo Pravda, Bratislava, október 1972.

„V šestnástich rokoch sa Voloďa rozišiel s náboženstvom. N. K. Krupská spomínala, ako jej o tom rozprával. Raz sa Iľja Nikolajevič v rozhovore s hosťom posťažoval, že jeho deti málo chodia do kostola. Hosť s očami uprenými na Voloďu povedal: ‚Biť, biť ich treba!‘ Pobúrený mládenec sa definitívne rozhodol rozísť sa s náboženstvom. Vybehol na dvor, strhol si z krku krížik a hodil ho na zem.“

[4] Fidel Castro bol odchovancom jezuitského kolégia a miništrantom.

Fidel Castro bol odchovancom jezuitského kolégia a miništrantom
Fidel Castro bol odchovancom jezuitského kolégia a miništrantom.

Autor: Ján Parada.

Pôvodne uverejnené 6. 4. 2012.

4 odpovede na “Tri mátohy”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *