Kategórie
Osobné

Kruhy v obilí – logo Firefoxu

Tak trochu inak.

Kruhy v obilí – logo Firefoxu

Na blogu Google Earth bol už dávnejšie uverejnený zaujímavý článok o kruhoch v obilí.

Nuž, nie celkom. Nejde o „pravé kruhy v obilí“.

emotikon

Skôr ide o paródiu na tých, ktorí si nedajú pokoj, a neustále vyhľadávajú „senzácie“ o záhadných kruhoch v obilí. Jednoducho, nájdu sa naivní ľudia, ktorí sa nazdávajú, že kruhy v obilí vytvárajú mimozemské bytosti. Snažia sa nám nahovoriť, že tými „záhadnými“ obrazcami s rôznymi vyobrazeniami a symbolmi sa k nám prihovárajú mimozemšťania.

Tí s bujnejšou fantáziou dokonca neváhajú hlásať, že tie „záhadné“ symboly vytvárajú anjeli, prípadne nejaké podobné náboženské bytosti.

Viera v mimozemšťanov, ktorí nás vraj tajne pozorujú pomocou svojich veľmi rýchlych lietajúcich tanierov, tzv. UFO, už má mnoho aktívnych a snaživých veriacich. Dá sa povedať, že rozvoj nastal v minulom storočí, a súvisel s rozvojom kozmonautiky.

Žiaľ, odvrátenou stránkou skúmania vesmíru sú aj kdejakí šarlatáni, ktorí si vymýšľajú rôzne bájky o mimozemšťanoch, o ufónoch.

A keď bájky o mimozemšťanoch už ľudí nudili, tak sa začali objavovať úkazy na poliach, kde sa na ploche posiatej nejakou obilninou či inou poľnohospodárskou plodinou začali objavovať rôzne pravidelné geometrické obrazce. Týmto úkazom sa začalo hovoriť kruhy v obilí alebo taktiež agrosymboly. Zreteľne je vidno, že obilie je poľahnuté, a tí, ktorí veria, že tie obrazce nevytvárajú ľudia, veria, že sú vytvárané buď dosiaľ neznámym vplyvom, alebo ako som skôr spomenul, odvolávajú sa na bytosti nepozemského pôvodu.

Samozrejme, ako sa rozširujú rady „odborníkov“, známych aj ako ufológovia, ktorí sa o týchto „úkazoch“ vyjadrujú akoby mali mimozemský pôvod, alebo že isto boli vytvorené záhadným spôsobom, a opäť zneužívajú pri tom obohranú pesničku, že „veda to nevie vysvetliť“, tak sa nájdu aj vtipkári, ktorí pre agrosymbol použijú ako motív napríklad logo Firefoxu.

Takže, vrátim sa na úvod. Čítam článok Obrázok dňa – logo Firefoxu. (Predmetný článok v roku 2022 už neexistuje.)

„Skupina nadšencov vytvorila v obilí obrovské logo Firefoxu. Pre mnohých je šťastím, že svetu odkázali: ‚Je to naša práca.‘ Inak by si všetci ufológovia mohli začať myslieť, že mimozemšťania fandia Firefoxu.“

V angličtine si môžete prečítať ako to celé prebiehalo na stránke Firefox Crop Circle.

V článku na blogu G-Earth sú spomenuté aj súradnice. Nedalo mi, zvedavosť je silná, a tak som si chcel overiť priamo na mape od Google, čo uvidím, ak ich zadám do vyhľadávania.

A ozaj, bol som prekvapený, keď som uvidel zobrazené logo Firefoxu v poli.

Zrejme si pracovníci z Google dali záležať, aby logo Firefoxu ako agrosymbol bol dostupný na mape ešte aj dnes. Sú to predsa len snímky. Mapy nie sú online.

Takže, otvoril som si stránku Mapy, a zadal do poľa tieto súradnice:

„45.123849°, −123.113616°“

A videl som „kruhy v obilí“.

Google mapa
Kruhy v obilí – logo Firefoxu

Overte si to! (Platilo to v roku 2011.)

emotikon

Zdroj: Firefox Crop Circle in Google Earth, 20. 8. 2006.


Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 31. 12. 2011.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *