Kategórie
Tlačové správy

Najvyšší súd v USA zruší právo žien na interrupciu, zistil server Politico

Denník Politico uverejnil plánovaný návrh stanoviska Najvyššieho súdu USA, v ktorom sa súd vyslovil pre kompletné zrušenie práva na potrat. Stanovisko ukazuje, že sudcovia odhlasovali zrušenie verdiktu Roe vs. Wade, ktoré ženám v USA od roku 1973 zaručuje možnosť interrupcie.

Zástancovia práv na potrat a demonštranti proti potratom sa 1. novembra 2021 zišli pred Najvyšším súdom USA. (Foto: Drew Angerer/Getty Images)
Zástancovia práv na potrat a demonštranti proti potratom sa 1. novembra 2021 zišli pred Najvyšším súdom USA. (Foto: Drew Angerer/Getty Images).

Vyplýva to z návrhu väčšinového stanoviska sudcu Samuela Alita, ktorý v neverejnej podobe koluje medzi sudcami.

Návrh stanoviska je plnohodnotným a neúprosným odmietnutím verdiktu z roku 1973, ktoré zaručovalo federálnu ústavnú ochranu práva na potrat, a následného rozhodnutia z roku 1992 v prípade sporu organizácie Planned Parenthood vs. Casey, ktoré toto právo do značnej miery zachovalo.

„Rozhodnutie Roe vs. Wade bolo od začiatku veľmi zlé,“ píše v odôvodnení Alito.

„Domnievame sa, že rozsudky Roe i Casey musia byť zrušené,“ píše sa v dokumente označenom ako stanovisko súdu. „Je načase ctiť ústavu a vrátiť otázku potratov do rúk volených zástupcov ľudu.“

Rozhodnutie súdu nie je konečné, dokiaľ nie je uverejnené, čo bude pravdepodobne v nasledujúcich dvoch mesiacoch.

Žiadny návrh rozhodnutí nebol v novodobej histórii súdu uverejnený v čase, keď bol prípad ešte v konaní. Toto bezprecedentné odhalenie ešte pravdepodobne zintenzívni debatu o už tak najkontroverznejšom prípade tohto volebného obdobia.

Návrh stanoviska ponúka mimoriadny pohľad do úvah súdcov v jednom z najvýznamnejších prípadov, ktoré súd prerokovával v ostatných piatich desaťročiach. Niektorí pozorovatelia súdu predpovedali, že konzervatívna väčšina bude osekávať práva na potrat, bez toho, aby plošne zrušila 49 rokov starý precedens. Z návrhu vyplýva, že súd chce odmietnuť právnu ochranu Roe vs. Wade.

Podľa zistenia denníka Politico štyria sudcovia menovaní republikánmi – Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh a Amy Coney Barrettová – hlasovali s Alitom po vypočutí ústnych argumentov v decembri minulého roka. Táto zostava ostáva od tohto týždňa nezmenená. Celkom má súd deväť sudcov a sudkýň.

Pokiaľ sa zistenie od Politico potvrdí, bude to znamenať zásadný zlom v americkej novodobej spoločenskej kultúre. Už teraz niekoľko štátov USA výrazne sprísnilo podmienky pre vykonanie interrupcií, ktoré ženy nesmú podstúpiť po šiestom týždni tehotenstva. Ľudia môžu udať každého, kto žene k interrupcii pomôže, napríklad prevádzkovateľov kliník.


Zdroj: Deník N.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *