Kategórie
Tlačové správy

Výzva vláde: Nefinancujme vojenskú agresiu Ruska a klimatickú krízu

Martin Hojsík, poslanec Európskeho parlamentu v piatok 29. 4. 2022 predstavil a na Úrade vlády SR odovzdal verejný list, v ktorom spoločne s vyše dvoma desiatkami osobností verejného života vyzýva vládu SR, aby čo najrýchlejšie odpojila Slovensko od fosílnych palív z Ruska vedúceho vojenskú agresiu proti Ukrajine.

S lídrami a líderkami verejného života ako sú bývalá premiérka Iveta Radičová, exminister financií Ivan Mikloš, či energetický analytik Karel Hirman (a mnohými ďalšími) súčasne vyzvali vládu na riešenie problému klimatickej krízy a nárastu cien energií.

„Nejde však len o prázdne vyhlásenia, vláde súčasne ponúkame pomocnú ruku a konkrétne riešenia. Pretože ľudia na Slovensku a predovšetkým voliči a voličky, ktorých reprezentujem, nechcú prázdne gestá, ale reálne opatrenia na zlepšenie situácie a pomoc ľuďom,“ povedal Martin Hojsík.

Výzva vláde: Nefinancujme vojenskú agresiu Ruska a klimatickú krízu

Čo žiadame?

Predložili sme štyri zásadné požiadavky:

  1. zvýšenie energetickej bezpečnosti Slovenska a jeho regiónov,
  2. zníženie závislosti od fosílnych palív (primárne zemného plynu) z autokratického Ruska a finančnej podpory jeho vojenskej agresie na Ukrajine,
  3. riešenie klimatickej krízy,
  4. zabezpečenie primeraných cien energií, tvorby nových pracovných miest a ponechávanie väčšieho podielu finančných prostriedkov v miestnej ekonomike.

Ponúkame riešenia

A tu sú naše riešenia (na odkaze Progresívneho Slovenska si môžete prečítať aj ich detailné rozpracovanie).

Potrebujeme:

  1. odstrániť administratívne, technické a ďalšie systémové prekážky rozvoja zelených zdrojov energie a energetickej efektívnosti,
  2. mobilizovať dostupné finančné prostriedky pre dotačné a podporné programy obnovy domov a aplikácie zelených zdrojov energie a zabezpečenie ich dostupnosti pre všetkých obyvateľov Slovenska, so zameraním na domácnosti s nízkymi a stredne vysokými príjmami,
  3. ukončiť okamžite finančnú podporu fosílnych zdrojov energie z verejných zdrojov,
  4. naštartovať aktívnu informačnú kampaň, budovať kapacity pre zelenú obnovu a ísť príkladom pre ľudí na Slovensku,
  5. zvýšiť podiel výroby domáceho biometánu a podporiť rozvoj zelenej mobility.

Odstrihnutie sa od fosílnych palív, osobitne z Ruska, je potrebné realizovať postupne (ak to bezpečnostná situácia dovolí), avšak tak rýchlo, ako to je možné pri vyvinutí maximálneho, spoločného úsilia. Fosílne zdroje energie spôsobujúce klimatickú krízu nie sú lacné, sloboda a bezpečnosť sú na nezaplatenie.

Vláde SR k tomu ponúkame našu pomoc a spoluprácu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *