Kategórie
Humanizmus Knihy

Najväčšia šou pod slnkom

Dôkazy evolúcie.

Největší show pod Sluncem

Biologická evolúcia nie je „iba teória“, ale skutočnosť. Prebieha po miliardy rokov a viedla ku vzniku toľkých podivuhodných životných foriem, že si zaslúži označenie za najväčšiu šou na Zemi; a toto veľkolepé predstavenie pritom nepotrebovalo žiadneho režiséra. Súčasne sa ale evolúcia odohráva i priamo pred našimi očami, môžeme ju zaznamenať na sloních kloch i vo vrtení psieho chvostu. Kniha známeho britského biológa a popularizátora vedy nám ukáže fungovanie evolúcie z mnohých pohľadov, od paleontologického záznamu cez molekulárnu genetiku a vývoj embrya až po domestikáciu zvierat či to, ako sa história života premietla do geografického rozšírenia súčasných druhov.

Kniha vyšla v spolupráci s vydavateľstvom Argo.

Preklad knihy: Josef Lhotský, Anton Markoš, Roman Šolc, viazaná s prebalom, 160 × 230 mm, 408 strán, z toho 32 strán sú farebné prílohy, ISBN 978-80-7363-344-8, ISBN koeditora 978-80-257-0410-3, EAN 9788073633448, v edičnej rade ZIP, vydanie 1.

Pôvodný názov: The Greatest Show on Earth: The Evidence for Evolution.

Ukážky:

O autorovi: Richard Dawkins je autorom bestselleru Delúzia Boha (Boží blud), ale omnoho známejším sa stal vďaka svojej prvej veľkej knihe Sebecký gén, ktorú nasledovali ďalšie veľmi úspešné tituly: Rozšírený fenotyp (The Extended Phenotype: The Long Reach of the Gene), Slepý hodinár (The Blind Watchmaker), Rieka z raja (River Out Of Eden: A Darwinian View Of Life), Výstup na horu nepravdepodobnosti (Climbing Mount Improbable), Rozpletanie dúhy (Unweaving the Rainbow: Science, Delusion and the Appetite for Wonder), Príbeh predka: Púť k úsvitu evolúcie (The Ancestor’s Tale: A Pilgrimage to the Dawn of Evolution), zbierka kratších spisov Diablov kaplán (A Devil’s Chaplain: Reflections on Hope, Lies, Science, and Love), a najnovšie Čaro skutočnosti: Ako vieme, čo je skutočne pravda? (The Magic of Reality: How We Know What’s Really True).

Dawkins je členom Kráľovskej spoločnosti a Kráľovskej literárnej spoločnosti. Je držiteľom mnohých vyznamenaní a cien, medzi inými Royal Society of Literature Award (1987), Michael Faraday Award of the Royal Society (1990), Kistler Prize (2001), Shakespeare Prize (2005), Lewis Thomas Prize (2006), Galaxy British Book Awards: Author of the Year (2007) a najcennejšia zo všetkých, International Cosmos Prize of Japan. Do roku 2008 bol profesorom Charlesa Simonyiho ústavu pre verejné porozumenie vedám na Univerzite v Oxforde, a naďalej zostáva členom neziskovej organizácie Nová vysoká škola v Oxforde. V roku 2008 sa v Spojenom kráľovstve vysielal tiež trojdielny televízny dokument Velikán Charles Darwin (The Genius of Charles Darwin), ktorého autorom je Richard Dawkins. Niektoré z tém tohto dokumentu sa objavili i v tejto knihe.


Autor: Ján Parada.

Recenzia vyšla pôvodne vyšla 15. 9. 2011.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *