Kategórie
Humanizmus Knihy

Žalospev o smrti

Recenzia knihy od Dicka Grossa.

Obálka knihy Death by Elegy
Obálka knihy Death by Elegy.

Dick Gross používa majstrovské dielo od Thomasa Graya „Elégia napísaná v záhrade vidieckeho kostola“ ako základňu pre štúdium súčasného prístupu k pojmu smrti.

Idiosynkratické (výstredné) a okúzľujúce rozprávanie Dicka Grossa o menlivých predstavách o smrti medzi 18. a 21. storočím ukazuje, ako sa pojem smrti kompletne zmenil, ale v podstate ostal úplne rovnaký v uplynulých 250 rokov od čias Thomasa Graya.

Jeho kniha je druh encyklopédie, keďže zahrnuje biografie, poéziu, psychológiu, teodíceu a meditácie o smrteľnosti. Nijaký tradičný názov nezachytí jednoznačne jeho novátorské dielo.

Počnúc rolou smrti v samotnom Grayovom živote preklenuje Grossova kniha udalosti od ospanlivého blaha dedinského života až po rušný zhon bánd nášho 21. storočia.

Netreba zdôrazňovať, že moderna zmenila život aj smrť. Táto zmena má svoje nevýhody: malé, intímne spoločnosti minulosti, ktoré dávali súvis a zmysel životom a úmrtiam, sa zväčša stratili a dnes sú bežné obrovské mestské aglomerácie. Je málo pravdepodobné, že dnešná moderná smrť bude utešovaná vierou v posmrtný život.

Za Grayových čias bol život „ohavný, krutý a krátky“, kým moderná smrť sa očakáva – ak nedôjde k rakovine, skorému infarktu alebo dopravnej nehode – po dlhom a príjemnom živote v dostatku.

Do pozornosti:

Duchovný otec Bob Maguire, ocenený cenou Viktoriánec roka 2011 sa vyjadril:

„Dicka Grossa iste šokuje, keď ja, katolícky kňaz, s radosťou čítam jeho dobrodružné historky. Jeho úvahy o umieraní včera a dnes jeho nenapodobniteľným štýlom sú bystré a jedinečne nápomocné – je to veľký Grossov sprievodca galaxiou!“

David Nicholls, prezident Austrálskej ateistickej nadácie, povedal:

„Ak niekto mieni čítať knihu o umieraní, mal by siahnuť po Grossovom prístupe k ľudskej smrteľnosti. Predkladá nám vynikajúce a miestami vznešené úvahy o súčasných a minulých predstavách na túto tému.“

O autorovi:

Dick Gross
Dick Gross.

Dick Gross píše bezbožne o živote a smrti už viac než 20 rokov. Jeho blog Bezbožný Gross priťahuje čitateľov, ktorí sa často zapájajú do diskusie pod jeho článkami. Objavujú sa články aj s viac ako 1 000 komentármi.

Napísal bezbožnú bibliu, upravenú svetskú verziu ukrižovania, pre rozhlasový seriál o „Porozumení neviery“ pre Národný rozhlas ABC.

Dick (Richard) Gross sa narodil 16. 11. 1954 v Melbourne v Austrálii. Je miestnym poslancom v mestečku Port Phillip pri Melbourne v štáte Victoria, od r. 1996 je členom mestskej rady a trikrát bol starostom. Je známy pre svoj entuziazmus pri riešení dôležitých sociálnych a legálnych problémov obce. V r. 2010 dostal Rad Austrálie za svoj príspevok miestnej vláde a svojej obci. Napísal niekoľko románov s problematikou od ateizmu až po obchodné banky:

  • Money for Jam, How to spread it and not make a mess (1990)
  • The Tricontinential Story‘ with Hugo Armstrong (1995)
  • A Godless Gospel (1999)
  • Jesus, Judas and Mordy Ben Ruben: Three good Jewish boys in Jerusalem (2005)

Kniha Žalospev o smrti má originálny názov Death by Elegy.

21. júna 2011 pri príležitosti Svetového dňa humanistov mal Dick Gross v e-zine Humanisti.sk uverejnenú esej Byť humanistom.

Anglický výraz „elegy“ je aj v slovenčine ako elégia = žalospev. Pozri: Slovník.


Autor: Ján Parada.

Recenzia knihy bola pôvodne uverejnená 8. 11. 2011.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *