Kategórie
Humanizmus

Nepáči sa mi mýtus o tom, že joga je náboženstvo

Názor z portálu Cvičte.sk.

Do redakcie portálu Cvičte.sk prišiel e-mail so zaujímavým článkom. Taktiež s otázkou, či by sme to mohli uverejniť. Po prečítaní tohto príbehu a úvahy zároveň, sme si povedali, že áno. Stojí to za to.

joga

Vždy ma zaujme a niekedy aj prekvapí, keď niekto o niečom zmýšľa úplne inak. To neznamená nesprávne, len inak. Aj nedávno som sa stretla s takým odlišným pohľadom na vec.

Stretla som pár dievčat na jednom zo športových workshopov, ktoré z času na čas absolvujem. Cez obednú pauzu došla reč na to, že aj napriek tomu, že pravidelne športujú, cítia, že majú veľmi skrátené svaly. Čo im vadí.

Tak som sa ich opýtala, či skúsili cvičiť jogu. Keďže som inštruktorka power jogy skúsila som im opísať, v čom spočíva čaro a úspech jogy. Cvičením jogy sa aktívne zapája celé svalstvo, hlavne hlboký stabilizačný systém. To má za následok zlepšenia pružnosti tela i svalového napätia. Aj to je jeden z dôvodov, prečo jogíni po určitom čase strávenom cvičením dokážu predviesť také pozície, pri ktorých sa nám hlava zakrúti.

Čo nasledovalo po mojom vysvetlení, to by som ako reakciu, teda aspoň ja vôbec nečakala.

„Vieš, znie to naozaj zaujímavo, ale ja som kresťanka, a tým by som išla proti svojej viere,“ odpovedala jedna z nich.

„Presne tak. Ja tiež nemám záujem utiekať sa k modlitbám k inému bohu a nedajbože k nejakým meditáciám. Chcem si zacvičiť, a nie celú hodinu rozjímať,“ reagovala druhá.

Priznám sa, že doteraz som sa ešte nestretla s takýmto názorom.

„Baby, ale joga nie je náboženstvo. To nemá so žiadnou vierou, ani vierovyznaním nič spoločné,“ oponovala som im so snahou dozvedieť sa, odkiaľ pochádza ich názor. „Boli ste niekedy na nejakej hodine? Alebo ste čítali niečo v tomto duchu?“

„Mojich rodičov varoval pán farár, že práve jogou lákajú ľudí od nášho náboženstva. Neboli by nadšení, keby som išla na takúto hodinu. A nemám rada, keď ma niekto na niečo nahovára!“ tak to bola reakcia tretej z nich.

A odišli.

Tak aj to je názor na vec. Ja by som rada priblížila môj pohľad na túto „problematiku“. Vychádzajúci z kníh, materiálov, ktoré som študovala na skúšku, a ktorým sa rada venujem aj vo svojom voľnom čase.

V joge sa za najvyšší cieľ snaženia považuje poznanie. Najväčšou prekážkou na ceste k poznaniu je sebectvo a zdôrazňovanie svojho „ja“. Pokiaľ ide o duševný rozvoj človeka, pohľad na jogu býva skreslený. Joge nie je nič vzdialenejšie ako únik od reality.

Samotní veľkí jogíni boli vždy odporcami slepej viery, dogmatizmu. Tvrdili, že každý človek má skryté schopnosti sám poznať pravdu o sebe a ostatnom svete. Vynucovanie viery bez poznania považovali za zvádzanie na scestie a duševné zotročovanie.

Joga je vhodná pre každého, bez ohľadu na zdravotný stav, či náboženské presvedčenie. Vyrovnaná myseľ neprotirečí žiadnemu vierovyznaniu.

Navyše v západnej civilizácii, v ktorej sa pohybujeme sa cvičia formy jogy, ktoré sa zameriavajú skôr na fyzickú stránku. Napríklad taká powerjoga sa charakterizuje ako štýl cvičenia, ktoré je oslobodené od klasickej filozofie jogy a venuje sa prioritne fyzickému aspektu. Ashtanga joga, iný druh jogy sa vyznačuje hlavne svojou dynamikou a považuje sa za jeden z fyzicky najnáročnejších.

Ak ste náhodou vo svojom fitku videli skupinku ľudí, ktorá sedí v tureckom sede s rukami na kolenách a všetci prítomní majú zatvorené oči, určite nejde o modlitbu.

emotikon

Zvyčajne na začiatku každej hodiny prebiehajú dychové cvičenia, pretože správne dýchanie je pri cvičení najdôležitejšie.

Správne by sme mali jogu vnímať ako niekoľko rokov uznávané umenie, ako unikátnu a efektnú formu cvičenia.

Mojím záujmom nie je presviedčať ľudí o niečom, čomu možno práve ja holdujem. Len som cítila vyjadriť potrebu, že cvičenie jogy naozaj pomáha, po fyzickej aj psychickej stránke. A trochu aj zbúrať mýtus o tom, že joga je akýsi druh náboženstva. Koniec koncov, najlepšie bude, ak sa o tom presvedčíte na jednej z jej hodín…


Autorka Mia je inštruktorka powerjogy.

Odkaz na článok: Cvičte.sk.

Cvičte.sk

Portál Cvičte.sk prináša kvalitné informácie na ceste za zdravím a harmonickým životom. Ambíciou portálu je pomáhať ľuďom zlepšovať si nielen fyzickú kondíciu, ale celkové zdravie; mať skvelú náladu, a byť stále v pohode.

V e-zine Humanisti.sk bol článok pôvodne uverejnený 28. 6. 2011.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *