Kategórie
Tlačové správy

Fero Lipták v Galérii SPP

Rukopis výtvarníka Fera Liptáka je neprehliadnuteľný.

Množstvo príbehov v réžii jeho charakteristického človiečika mnohých z nás sprevádza už dlhé roky. Napriek tomu, že postavička ostáva rovnaká, príbehy okolo nej nikdy nenudia a sú vždy plné nápadov. Z Liptákových diel cítiť radosť z tvorby a výraznú komunikáciu obrazu s divákom. Výstava s názvom „Trojskok“, ktorá sa v Galérii SPP začína 8. apríla a potrvá až do 20. mája 2022, prináša návštevníkom výber z autorovej tvorby so zameraním predovšetkým na jeho maliarsku činnosť z posledných rokov.

Autorov prístup k tvorbe evokuje nazeranie na svet z pohľadu múdreho dieťaťa, ktoré nie je skazené spoločnosťou, ale zároveň veľmi dobre vníma všetky jej odtiene a chce sa s nimi podeliť. Nič tu však nie je silené a príbeh obrazu sa odvíja podľa nášho nastavenia. Niekedy sa na ňom zasmejeme, inokedy sa zamyslíme. Okrem príbehov známej postavičky sa tu ocitáme vo vymyslenej krajine s lietajúcim pňom alebo modrou rybou.

„Autor tiež experimentuje s farebnou škálou a rôznymi čierno-bielymi variáciami, ktoré napriek „bezfarebnosti“ priťahujú diváka novými detailami a dalo by sa povedať aj novým autorovým výtvarným jazykom,“ dodáva kurátorka výstavy Melita Fodor Gwerková.

Okrem klasickej techniky akrylu sú na výstave prezentované aj tušokresby, ktoré svojím minimalizmom vyvažujú celkový zážitok. Treba však pripomenúť, že maliarska tvorba je len jednou oblasťou, ktorej sa autor venuje. Preto aj názov „Trojskok“, ktorý vtipne poukazuje na autorove „skákanie“ od filmu k divadlu a k maľbe, ale tiež v sebe zahŕňa rôznorodosť tém, ku ktorým si autorova fantázia zvykne odskočiť.

Výstava Fera Liptáka – TROJSKOK je v Galérii SPP prístupná verejnosti od 8. apríla do 20. mája 2022.

O autorovi:

František Lipták vyštudoval Strednú umelecko-priemyselnú školu v Košiciach, odbor grafika a Vysokú školu múzických umení v Bratislave, odbor divadelná scénografia. Od roku 1986 spolupracoval takmer so všetkými slovenskými divadlami a stal sa uznávaný a oceňovaný nielen doma ale aj v zahraničí. Od roku 1991 sa intenzívne venuje aj filmu. S režisérom Martinom Šulíkom spolupracoval na profilových slovenských filmoch deväťdesiatych rokov. Za film Záhrada získal ocenenie Českej filmovej akadémie Český lev. V roku 2018 získal druhého Českého leva za animovaný film Lajka spolu s Aurelom Klimtom a Martinom Velíškom. Aktuálne je nominovaný na ďalšieho Českého leva spolu s Martinom Šulíkom za film Muž so zajačími ušami. Za posledných 30 rokov vytvoril viac ako 100 inscenácií, pričom mnohé z nich boli ocenené na domácich aj zahraničných festivaloch. V roku 1990 založil nezávislú divadelnú spoločnosť TEATRO TATRO. František Lipták sa rovnako venuje maľbe, ilustráciám a tvorbe plagátov.

Galéria SPP bola založená v roku 2000. Nachádza sa na ulici Mlynské nivy 44/c v Bratislave, len niekoľko minút pešej chôdze od Nivy Tower, či Pradiarne 1900, v bezprostrednej blízkosti BC Apollo II a je ľahko dostupná aj mestskou hromadnou dopravou (zastávka Novohradská alebo zastávka Košická). Galéria SPP je pre verejnosť otvorená v dňoch pondelok až piatok od 10.00 do 18.00 h.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *