Kategórie
Osobné

Originalita na internete

(O internautoch.)

Naša globálna dedina zvaná internet nás často postaví pred problémy, ktoré sú vo svete bez internetu len zriedkavé, prípadne vôbec neexistujú. Jedným z nich je problém identity. Na internete je nás totiž veľa. Existovať na internete znamená existovať v dave. Buď sa zmierite s tým, že ste len jeden/jedna z miliónov, alebo sa snažíte vyniknúť.

Práve túžba vyniknúť, odlíšiť sa a byť iný/iná je za neustálou a všadeprítomnou internetovou honbou za originalitou. Internauti sa pretekajú v tom, kto si vymyslí originálnejšiu prezývku a kto k nej prifarí originálnejšiu ikonku. A keď sa aj tie zunujú, prezentujú sa v diskusiách čudesnými názormi, ktoré snáď ani neboli myslené vážne a ich jediným zmyslom je dodať autorovi punc originality.

Podobne ako peniaze, aj originalita sa z prostriedku stala cieľom. Kde ju vziať a nekradnúť? Nuž o niečom by som vedel. Ponúkam jednoduchý recept ako byť originálny aspoň v našom slovenskom internetovom rybníku: Byť sám sebou.

To teda neznie veľmi originálne. Je to vlastne dosť otrepaná fráza. Ale predsa to skúste – máte svoje meno, tak ho používajte. Nepodpisujte sa prezývkami a zabudnite na anonymitu. Ak sa hanbíte podpísať sa pod niečo vlastným menom, tak to radšej nepíšte vôbec. Zvyknite si vyjadrovať len to, za čím si budete stáť, to čo viete zdôvodniť a vyargumentovať. Zvyknite si prečítať po sebe všetko skôr, ako to pošlete do sveta. A nech vás nemrzí, že toho vyprodukujete menej. Menej je v tomto prípade viac, rozhoduje kvalita.

Ručím za to, že už len týmto jednoduchým spôsobom sa odlíšite od 99-tich percent slovenských internautov. Odlíšite sa spôsobom, na ktorý budete môcť byť hrdý/hrdá. Len sa prestaňte báť, držím vám palce.


Autor: Peter Kupčík.

Článok bol pôvodne uverejnený 11. 1. 2011.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *