Kategórie
Tlačové správy

Porovnanie cukroviniek odhalilo problematické éčka

Prepadli najmä známe značky.

Lentilky

Zatiaľ čo menší výrobcovia deťmi obľúbených cukroviniek sa snaží v čo najvyššej miere prejsť od éčkových farbív k prírodným alternatívam, známe väčšie značky sa stále spoliehajú na obávané éčka. Vyplýva to z porovnania tridsiatky rôznych cukríkových bonbónov od známych firiem i privátnych značiek obchodných reťazcov, pre ktoré sa dTest vydal do českých i nemeckých obchodov.

Dražéovité cukrovinky – pod týmto odborným názvom sa skrývajú bonbóny s pevnou cukrovou krustou na povrchu. Typickým zástupcom tejto skupiny sú lentilky, ich variant s arašidom vo vnútri alebo farebné žuvacie ovocné bonbóny. Po farebnom obale s ešte farebnejším obsahom siahajú celkom bezmyšlienkovite najčastejšie deti. Ani väčšina rodičov však etikety s informáciami o zložení príliš podrobne neštuduje. Pritom je možné si vybrať, či si budeme pochutnávať na bonbónoch s dlhým zoznamom farbív a aromatických látok, alebo od výrobcu, ktorý sa snaží v čo najvyššej miere prejsť od éčok k prírodným alternatívam.

„V prípade čokoládových dražé sa to niekoľkým výrobkom podarilo dokonale. V zoznamoch ingrediencií neuvádzali žiadne farbivo a svoju pestrosť dosiahli pomocou farebných rastlinných extraktov a koncentrátov,“ uviedla šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

„Nelichotivou výnimkou sa stala značka M&M’s, ktorá v rozpore s aktuálnym trendom sa spolieha iba na éčka. Jej výrobky sa preto v našom porovnaní umiestili až za všetkými reťazcovými privátnymi značkami, ktoré ich napodobňujú,“ načrtla výsledky porovnania Hoffmannová.

Výrobky M&M’s Peanut a M&M’s Crispy deklarovali okrem iného použitie červeného farbiva košenily (E 120), pri ktorej existuje podozrenie z možného vyvolávania hyperaktivity u detí. Pre zaujímavosť môžeme doplniť, že značka M&M’s už mala v histórii s červenou farbou problémy. Dokonca ju v rokoch 1976 – 1987 úplne vyradila z ponuky. Dôvodom vtedy boli obavy z možnej karcinogenity červeného farbiva amarant (E 123). Výrobca síce amarant nepoužíval, ale kvôli obavám z reakcie zákazníkov radšej červené bonbóny stiahol z predaja. Na trh sa červené M&M’s vrátili až po vyvrátení pôvodných podozrení.

V prípade ovocných dražé bola zreteľná snaha výrobcov o náhradu éčok prírodnými látkami, ale v našom výbere sa neobjavil žiadny výrobok, ktorý by sa bez éčkových farbív úplne obišiel. Obdobné to bolo i v prípade chuti. Príchuť z ovocných štiav obsahoval jediný výrobok, pri ostatných bola chuť vytvorená iba aromatickými látkami.

„Pokiaľ ide o reputáciu použitých farbív, je potrebné spomenúť výrobky Lidl/Sweet Corner Jelly Beans Sweet a Penny/Mike Mitchell’s Jelly Beans, ktoré v zložení uvádzali oxid titaničitý (E 171). Jeho použitie v potravinách je od tohoročného februára zakázané a výrobca ho bude musieť najneskôr do augusta toho roku v receptúre nahradiť,“ ozrejmuje Hoffmannová s tým, že pri druhej menovanej značke sa navyše objavilo i farbivo amoniakový karamel (E 150c), ktoré takisto patrí medzi problematické látky.

Môže v ňom vznikať nežiaduca imunotoxická látka acetyl-tetrahydroxibutylimidazol, pre ktorú Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) stanovil nižšiu hodnotu bezpečného denného príjmu než u ostatných druhov karamelových farbív.

„Pri malých deťoch je pritom riziko, že môžu v strave bezpečný denný príjem amoniakového karamelu prekročiť,“ vysvetľuje šéfredaktorka dTestu.

V katalógu éčok na stránkach dTestu nájdete všetky potravinárske aditíva, ktoré sú pre použitie v potravinách povolené, alebo naopak zakázané. Spotrebiteľom, ktorí by chceli kontrolovať zloženie cukroviniek, odporúčame všímať si predovšetkým spôsob zafarbenia bonbónov. Pokiaľ sú ingrediencie označené slovom „farbivo“, ide o potravinárske aditíva. Rastlinné prípravky bývajú označené slovom extrakt, prípadne farbiaca potravina. Celý rad éčkových farbív je síce rovnako prírodného pôvodu, napriek tomu sa od farebných rastlinných extraktov odlišujú. Rozdiel je predovšetkým v miere spracovania. Rastlinný prípravok, napríklad koncentrovaná repná šťava, obsahuje všetky prirodzené zložky. Oproti tomu z nej vyrobené farbivo betanin (E 162) obsahuje už len tú látku, ktorá dáva repnej šťave jej červenú farbu.

Je nutné dodať, že porovnanie žiadne rozdiely medzi cukrovinkami z nemeckých a českých obchodov neodhalilo, a to ani v prípade ceny.


Zdroj: dTest, 4/2022.

Jedna odpoveď na “Porovnanie cukroviniek odhalilo problematické éčka”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *