Kategórie
O politike

O slobode

Je plot obmedzenie slobody pohybu? Áno je. Daný definíciou.

Je ale ohrozením slobody pohybu? Záleží aký, záleží kde. Je plot okolo úradu vlády ohrozením slobody pohybu? Je obmedzenie vstupu do NR SR ohrozením slobody pohybu? Nedajte sa vysmiať.

Je vypnutie dezinformačných médií obmedzením slobody slova. Isteže. Dané definíciou.

Je ale ohrozením slobody slova? Nedajte sa vysmiať.

Všetky základné práva a slobody podliehajú istým reguláciám a obmedzeniam. Slovami Roberta Nozicka, ani právo nakladať so svojim majetkom podľa ľubovôle vám nezakladá právo nechať váš nôž v mojom chrbte.

Základným očakávaním tu vždy je, aby ostala zachovaná sada týchto slobôd pre každého jedinca kompatibilná s rovnakou sadou slobôd pre všetkých ostatných.

Sloboda slova nikdy neznamenala právo diváka bliakať v divadle a rušiť predstavenie. Sloboda slova nikdy neznamenala právo beztrestne klamať a zavádzať. Sloboda slova nikdy neznamenala právo neniesť zodpovednosť a následky za svoje výroky – vrátane nesúhlasu, hanby a opovrhnutia ostatnými.

A napokon, sloboda slova nikdy neznamenala slobodu tráviť informačnú studňu, či už priamo v službách alebo na prospech nepriateľskej mocnosti, alebo domácich extrémistickych síl podkopávajúcich princípy slobodnej spoločnosti, na ktorých naše slobody stoja.

Autor: Pavol Hardoš.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *