Kategórie
Tlačové správy

Vklady klientov Sberbank sú poistené

Vyše 120 tisíc klientov Sberbank sa nedostane k svojim peniazom.

ČNB obmedzila spoločnosti nakladanie s majetkom a zahájila kroky k odňatiu licencie. Dôvodom je, že Sberbank nemá dostatok likvidity a uzatvorila svoje pobočky v Česku. Po ruskej invázii na Ukrajinu totiž mnoho klientov tejto banky, ktorá má väzby na Rusko, vyberalo vklady, prevádzalo peniaze inde, a dokonca rušilo účty. Kedy dostanú ľudia svoje úspory späť a ako je to v prípade splácania úverov?

Česká národná banka 28. 2. 2022 oznámila, že zahájila kroky smerujúce k odobratiu povolenia spoločnosti Sberbank CZ, a.s. (Sberbank CZ) pôsobiť ako banka.

„Pre spotrebiteľov to znamená celý rad nepríjemností spojených s tým, že majú znemožnené alebo obmedzené finančné transakcie, ale odporúčame zachovať chladnú hlavu. Na podobné situácie je bankový dohľad dobre pripravený,“ uvádza riaditeľka spotrebiteľskej organizácie dTest Eduarda Hekšová.

Ošetrite si pravidelné platby

Vklady klientov banky sú poistené a Garančný systém zahájil prípravy výplaty náhrad podľa zákona, teda až do maximálnej výšky zodpovedajúcej 100 000 € na jedného klienta u jednej banky do 7 pracovných dní. Poistené sú vklady ako občanov (fyzických osôb), tak firiem (právnických osôb), vedené v bankách, stavebných sporiteľniach alebo družstevných záložniach, ktoré majú sídlo v Českej republike. Poistené sú vklady vedené v českej alebo cudzej mene, vrátane úrokov. Očakáva sa výplata náhrad vo výške približne 28,5 miliárd českých korún.

„Pokiaľ patríte medzi klientov Sberbank, nie je pre vás situácia iste jednoduchá, ale napriek tomu odporúčame konať v pokoji a zabezpečiť úhradu svojich pravidelných a nutných platieb iným spôsobom, aby ste sa nedostali do omeškania práve z toho dôvodu, že banka už nemôže uskutočňovať žiadne operácie,“ odporúča Hekšová.

Najjednoduchšie je pre klientov Sberbank vytvoriť si účet v inej banke a zriadiť si tam nové trvalé príkazy či inkasné platby. Myslieť by ale mali i na presmerovanie všetkých prichádzajúcich platieb. V opačnom prípade budú financie vrátené na účty odosielajúcich bank. Sberbank podľa svojho vyjadrenia dočasne umožní transakcie s denným limitom 1 000 českých korún na platobnú kartu.

Výplata náhrad v Komerčnej banke

Klienti Sberbank dostanú svoje peniaze späť na vybraných pobočkách Komerčnej banky, a.s. najskôr 9. marca 2022. Zoznam pobočiek je uverejnený na stránke Garančný systém finančného trhu. Klienti nemusia vyplňovať žiadny formulár, stačí sa preukázať platným preukazom totožnosti. Podnikatelia musí doložiť doklad o oprávneniu k podnikaniu. V prípade firemných účtov je výplata náhrady vkladov podmienená platným výpisom z obchodného registra. O bezhotovostnú výplatu náhrady je možné požiadať písomne. Klient musí vyplniť Žiadosť o prevod plnenia, úradne overiť podpis a zaslať na adresu: Komerční banka, a.s., CKB útvar 2192, Václavské náměstí 42,114 07 Praha 1. Výplaty náhrad budú prebiehať po dobu troch rokov od zahájenia výplaty príslušného typu náhrad.

Všetky záväzky ostávajú

Klienti, ktorí majú v spoločnosti Sberbank úvery a hypotéky, sú povinní i naďalej tieto záväzky splácať ako doposiaľ.

„Pokiaľ spotrebitelia svoje záväzky voči spoločnosti Sberbank splácajú priamo z účtu vedeného u Sberbank, odporúčame len skúsiť sa kontaktovať na zákaznícku linku a informovať sa o aktuálnom postupe. V prípade, že spotrebiteľ posiela splátky úveru z účtu v inej banke, mal by sa pokúsiť o prevedenie (zmenu) platby, aby sa vyhol prípadnému omeškaniu,“ vysvetľuje Hekšová s tým, že sa s najväčšou pravdepodobnosťou taká platba vráti späť na účet odosielateľa.

Ďalšie pokyny, ako postupovať, vydá likvidátor ustanovený Českou národnou bankou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *