Kategórie
Tlačové správy

Komenského inštitút organizuje webinár o tom, ako hovoriť s deťmi o vojne

Vojna na Ukrajine zasiahla všetkých a mimoriadne citlivo ju vnímajú aj deti.

Komenského inštitút

V situácii, keď ani mnohí dospelí celkom nechápu, čo sa to vlastne deje a čo môžeme ešte očakávať, je veľmi náročné vysvetliť to deťom. Aj preto sa Komenského inštitút v spolupráci s Jurajom Hipšom rozhodol pomôcť rodičom a pedagógom. Organizuje verejný webinár s odborníkmi, ktorí odpovedia aj na otázky verejnosti.

„Po dvoch rokoch pandémie, ktorá sa ešte ani poriadne neskončila, zažívame všetci ďalšiu veľkú skúšku. Je pochopiteľné, že mnohé deti pociťujú v tejto situácii strach a úzkosť. Veď aj my, dospelí, sme plní obáv aj neistoty a deti to vnímajú. Aj preto sme dali dokopy trojicu vynikajúcich odborníkov, ľudí, ktorí majú skúsenosti s pomáhaním v krízových situáciách, a veríme, že pomôžu aj teraz,“ vraví Denisa Adamovičová z Komenského inštitútu.

Najlepšie, čo sa dá urobiť je s deťmi o tejto situácii hovoriť. Otvorená komunikácia je najlepšou cestou. V rámci webinára účastníkom poradí psychologička a odborníčka na krízovú intervenciu pre deti Mária Anyalaiová, odborník na riešenie konfliktov Dušan Ondrušek a učiteľ Michal Bohuš. Moderovať bude Juraj Hipš.

„Otázok, s ktorými sa na nás obracajú rodičia, ale i pedagógovia je mnoho. Pýtajú sa, od akého veku sa treba rozprávať s deťmi o vojne, či je správne sledovať s nimi správy z vojnového konfliktu, či otvárať túto tému v rámci vyučovania. Naši hostia poradia, ako na to a pridajú aj tipy, ako zvládať strach a úzkosť,“ dodáva manažér Komenského inštitútu Radoslav Plánička.

Obrovským problémom súčasnosti, o ktorom hovorila vo svojom prejave aj prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Eduard Heger, sú dezinformácie, ktorými sa ruská strana snaží destabilizovať situáciu v strednej a východnej Európe. Aj preto bude v rámci webinára reč tiež o tom, ako rozoznať hoaxy a ako na ne reagovať. Webinár je verejný, môže sa naň napojiť ktokoľvek, kto má záujem. Začne sa dnes (v pondelok) 28. 2. o 17.00 na facebooku Komenského inštitútu. Počas celého webináru bude možné klásť hosťom otázky.


O Komenského inštitúte

Komenského inštitút dlhodobo vytvára inšpiratívny priestor pre rozvoj pedagogických lídrov Slovenska – riaditeľov a zástupcov, učiteľov základných a stredných škôl i budúcich pedagógov. Poukazuje na výzvy, ktorým čelí slovenské školstvo a prostredníctvom príkladov realizovaných priamo pedagógmi ukazuje možné cesty ich postupného prekonania.

Komenského inštitút prináša učiteľom možnosť bezplatne získať vedomosti a zručnosti potrebné k realizácii praktickej školskej reformy vo svojej komunite. Pozitívnymi príkladmi ukazujú, ako je možné školstvo postupne reformovať zdola.

Komenského inštitútu realizuje aj Ocenenie Učiteľ Slovenska ako súčasť medzinárodnej iniciatívy Global Teacher Prize, ktorá vznikla aj preto, aby sa zvýšilo povedomie o dôležitosti profesie pedagógov. Záštitu nad ocenením Učiteľ Slovenska prebrala prezidentka Zuzana Čaputová.

Komenského inštitút realizuje mimovládna nezisková organizácia Živica, ktorá inšpiruje k zmene. Venuje sa vzdelávaniu, ekoporadenstvu a ponúka priestor na hľadanie seba samého.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *