Kategórie
Tlačové správy

Súhlas je láska

Aj na Valentína.

Súhlas je láska

Prejaviť súhlas alebo nesúhlas so sexom neznamená podpísať zmluvu alebo notársky overenú zápisnicu. Stačí sa partnera či partnerky opýtať a pozorne počúvať. Súhlas musí byť slobodný, jasný, nadšený a je vždy odvolateľný.

Mnoho z nás toto základné pravidlo pozná a praktizuje, no nie je to samozrejmé. Zastaralé zákony, rodové stereotypy a škodlivé mýty o téme súhlasu podporujú a normalizujú existenciu znásilnenia a sexuálneho násilia v našej spoločnosti.

Nie by malo byť akceptovanou odpoveďou za každých okolností, hoci aj po príjemnom rande či vo vzťahu. Začnime hovoriť o tom, že momentálne odmietnutie alebo nezáujem o intimitu neznamená, že sa chceme rozísť alebo máme pomer s niekým iným. Aj dlhodobý partner či životná partnerka môže povedať nie a neznamená to nič viac, ako že v danej chvíli nemá záujem o sex.

Pri príležitosti blížiaceho sa Valentína sme v Amnesty Slovensko spustili fundraisingovú kampaň na podporu našej práce v oblasti sexuálnych práv. Usilujeme sa o zmenu zákonnej definície znásilnenia, o lepšiu ochranu a prístup k spravodlivosti pre preživšie sexuálneho násilia a o zvýšenie povedomia o dôležitosti súhlasu a prevencii sexuálneho násilia a obťažovania. Našu prácu môžeme robiť iba vďaka podpore ľudí, ako ste vy.

Pomôžte nám dosiahnuť pozitívnu zmenu.

Podporte našu prácu „Súhlas je láska“ a podporte tento odkaz aj medzi vašich blízkych a známe.

Ďakujeme!

Hovorme o súhlase a povedzme spolu nie sexuálnemu násiliu.

Viac informácií o našej práci v téme prevencie sexuálneho násilia, a s tým spojených ľudských právach, nájdete na našej webovej stránke www.amnesty.sk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *