Kategórie
Tlačové správy

Pod Vihorlatom vybudujú dobrovoľnú muštáreň

Podhoroď, okres Sobrance – Všetci gazdovia kedysi pestovali na vlastných stromoch množstvo ovocia pre vlastnú spotrebu. Mnohé obecné družstvá obhospodarovali sady s veľkou produkciou.

Časom sa na domáce ovocie zabudlo, stromy zarástli a spustli. Od januára 2020 sa skupina nadšencov z OZ okolo venuje obnove ovocných sadov a osvete v domácom ovocinárstve.

Vo verejných sadoch v obci Podhoroď odpracovalo za posledné dva roky 40 dobrovoľníkov spolu 900 hodín. Aj vďaka finančnej podpore rôznych nadácií zrevitalizovali 1,5 hektára sadov a sprístupnili 90 starých stromov, ktoré po rokoch zarodili, vysadili 20 nových stromov zaujímavých odrôd. Ideou projektu Sady Vihorlatu je dať domácim aj cudzím príležitosť stretnúť sa a aktívne spolu tráviť čas. Pritom sa niečo naučiť, vymeniť si skúsenosti a tak tvoriť hodnotu pre všetkých.

„V minulom roku nám pri práci pomohla ťažká technika. Vďaka Karpatskej nadácii a fondu Máme radi Východ sme mohli zabezpečiť službu výrezu náletu traktorom s frézou. Tak sme dokázali prácu, ktorá by nám trvala približne 400 človekohodín, zredukovať na štyri pracovné dni. Firma Baumit a Nadácia Centra pre filantropiu nám zasa pomohli vysadiť a bezpečne oplotiť nové ovocné stromy,“ povedal Juraj Senič, OZ okolo.

Pre širokú verejnosť okrem brigád OZ okolo organizuje kurzy s tematikou pestovania a starostlivosti o ovocné stromy. Na brigádach a workshopoch sa zúčastňujú domáci, záujemcovia zo susedných obcí, celého Slovenska, dokonca zahraničia. Časť vypestovaného ovocia rozdávajú školám v okolí a domovom sociálnych služieb. Zo zvyšnej produkcie vyrábajú mušt a ten ponúkajú darcom ako odmenu za finančné príspevky. Z darovaných financií plánujú vybudovať muštáreň a tak v lokalite viac zatraktívniť domáce pestovanie.

„Teším sa, že sa mladí v obci snažia obnoviť niekdajší potenciál produkcie ovocia. Tieto činnosti, okrem posilňovania domácich vzťahov, k nám privádzajú nových návštevníkov a rozširujú povedomie o našom regióne. Obec takéto aktivity víta. Aj preto sme sa rozhodli združeniu okolo za symbolický prenájom vyhradiť časť suterénu Kultúrneho domu, kde spoločnými silami zriadíme dobrovoľnú muštáreň,“ vyjadril sa Anton Hricko, starosta obce Podhoroď.

„Doteraz sme ovocie prevážali a muštovali v domácej muštárni v obci Vinné, čo je logisticky náročné. Gazdovskú muštáreň v obci Podhoroď nebudeme užívať sami – v prvom rade bude priestorom pre výrobu ovocných štiav pre všetkých záujemcov, za dobrovoľný príspevok. Muštovanie radi predvedieme, naučíme záujemcov pracovať s používanými mechanizmami. Tradícia výroby ovocných štiav v tejto lokalite zatiaľ neexistuje a my chceme tento skrytý potenciál ovocia domácim sprostredkovať,“ opísal skúsenosti Matej Mucha, OZ okolo.

Ak budú vhodné podmienky, v jeseni bude časť sadu vyhradená na verejný samozber. Ten domáci oslávia spoločným muštovaním a súťažou o najlepší jablkový koláč. Sad je prístupný verejnosti. Nájdete ho na kopci za obecným úradom v Podhorodi. Aktuálny stav, plánované brigády a informácie o udalostiach v sadoch nájdete na facebooku a instagrame:

Foto:

Sady Vihorlatu
Sady Vihorlatu
Sady Vihorlatu
Sady Vihorlatu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *