Kategórie
Tlačové správy

Školáci zabraňujú presakovaniu nebezpečných látok do prírody, vlani vyzbierali fantastických 10 a pol tony elektroodpadu

Projekt ElektrooodpadDopad.

CEEV Živica

Elektroodpad, ktorý sa riadne nezhodnotí, je doslova časovanou bombou! Na Slovensku je, žiaľ, stále priveľa ľudí, ktorí nevedia, kam elektroodpad patrí, ba čo viac – ešte stále vznikajú aj čierne skládky, kam ho vyhadzujú! Pritom veľká časť elektroodpadov a batérií obsahuje aj nebezpečné látky, ktoré sú nielen hrozbou pre životné prostredie, ale aj pre zdravie človeka. Aj preto CEEV Živica v tejto oblasti edukuje mladých ľudí a výsledky sú skvelé! Študenti zapojení do projektu ElektrooodpadDopad vlani vyzbierali úžasných 10 a pol tony elektroodpadu!

„Predstavte si dva obrovské slony alebo 9 tisíc mobilných telefónov! Také množstvo elektroodpadu vyzbierali školáci. Je to o 3 a pol tony viac ako v roku 2020. Tešíme sa, že záujem o tento projekt je taký veľký a že pedagógovia aj žiaci k nemu pristupujú s nadšením,“ vraví manažérka programu ElektroodpadDopad Lesanka Blažencová.

Do elektroodpadu patria batérie, nabíjačky, televízory, rádiá, mobily… Ak sa správne nezlikviduje, môže byť obrovskou záťažou pre životné prostredie. Je preto dôležité, aby nám vyrastala nová generácia, ktorá nebude ľahostajná k tejto téme.

Evanjelické gymnázium v Tisovci sa zapojilo aktívne do zberu elektroodpadu aj napriek dištančnému vzdelávaniu. Do zberu sme dali vyradený elektroodpad zo školy, ale množstvo spotrebičov do školy nosili aj zamestnanci školy a žiaci, ktorí boli informovaní o našom zbere prostredníctvom našej kampane na internete, FB a školskej stránke. V zbere aktívne pokračujeme ďalej, rozšírili sme zber o staré opotrebované žiarovky a žiarivky, batérie a o krátky čas budeme znova žiadať firmu Sewa o odvoz elektroodpadu,“ uviedla pani učiteľka Gabriela Antalová z Evanjelického gymnázia v Tisovci.

V školskom roku 2021/2022 bolo do 5. ročníka projektu zapojených 20 škôl z rôznych regiónov Slovenska – z Michaloviec, Prešova, Rožňavy, Mútneho, Nových Zámkov, Nitry, Bratislavy a ďalších miest a obcí.

„Tento rok v projekte pokračujeme, zatiaľ pre pandémiu stále online. Čaká nás napríklad sledovanie veľmi zaujímavého filmu, ktorý nás zavedie do Ghany, na miesto obrej skládky vyradenej európskej elektroniky. Agbogbloshie je jedno z najjedovatejších miest na svete. A pozor! Film je k dispozícii len do 31. marca, tak sa záujemcovia musia poponáhľať. Budeme mať aj viaceré workshopy. Veríme však, že toho roku sa nám podaria aj offline-ové aktivity, plánujeme totiž deti za odmenu zobrať napríklad aj na exkurziu do závodu, ktorý spracúva elektroodpad,“ uzatvára Lesanka Blažencová.

Cieľom projektu je poukázať na životný cyklus elektroodpadu od jeho výroby, cez každodenné používanie až po likvidáciu, zviditeľniť myšlienku zodpovednej spotreby a pomôcť školám zrealizovať kroky ku konkrétnym opatreniam na škole.


Projekt ElektroodpadDopad CEEV Živica realizuje vďaka podpore SEWA, a.s.

SEWA, a.s.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *