Kategórie
Humanizmus

Poznáte sviatok ĽUDSKÉHO SVETLA?

V zimnom období je slnečného svetla menej než v letnom období, preto by ľudia mali medzi seba vnášať viac ľudského svetla, ktoré sa prejavuje dobrými skutkami, milotou, láskavosťou, štedrosťou alebo aj zvýšenou pozornosťou, či ohľadom voči blízkym, i menej známym.

HumanLight

Zatiaľ čo ostatní zapaľujú sviečky na chanuku, alebo dekorujú vianočné stromčeky, ateisti a humanisti majú svoje vlastné decembrové sviatky.

Americká humanistická asociácia (American Humanist Association, v skratke AHA) bola založená v roku 1941 vo Washingtone, kde má aj ústredie. Obhajuje a zasadzuje sa o práva, postoje a stanoviská humanistov. Jej činnosť je rozšírená do vyše 100 miestnych pobočiek a združení v celých Spojených štátoch amerických (USA).

V roku 2001 humanisti v jednej z pobočiek Americkej humanistickej asociácie v New Jersey inaugurovali sekulárny sviatok Ľudské Svetlo (HumanLight) ako špeciálny humanistický obrad. Odvtedy sa oslava tohto sviatku rozšírila do mnohých miest v USA.

Ako dátum vybrali 23. december, lebo je medzi zimným slnovratom a Vianocami.

„Rodiny humanistov slávia sviatočné dni v mnohom rovnako ako ostatní,“ povedal výkonný riaditeľ AHA a zároveň aj otec sviatku Ľudské Svetlo Roy Speckhardt.

„My humanisti si v skutočnosti vážime a vychutnávame toto obdobie zimných sviatkov spôsobom, ktorý vyjadruje a oslavuje humanistické hodnoty rozumu, nádeje, ľudskej spoločnosti, súcitu a empatie.

Pretože sa humanisti vyhýbajú rigidným, prísnym rituálom, špecifické črty osláv Ľudského Svetla sa líšia od regiónu k regiónu, dokonca z roka na rok,“ pokračuje Speckhardt.

Ale často predstavujú spoločné pohostenie s priateľmi a rodinou, tanec, spev, výmenu darčekov, krátke rozhovory, diskusie alebo čítania. Niektoré aspekty sa podobajú náboženským zvykom, zatiaľ čo iné sú odlišné.

Keďže humanisti nemajú bibliu alebo náboženské dogmy, nemajú ani dobrý ani zlý dôvod na oslavu Ľudského Svetla. Gary Brill, spoluzakladateľ Ľudského Svetla, povedal, že oslavy sa väčšinou odohrávajú v rodinách.

Humanisti sa prostredníctvom tohto sviatku snažia povedať, že humanizmus je idea toho, že každý človek môže byť dobrý, spokojný a činorodý bez viery v boha.

Napriek tomu niektorí humanisti tieto sviatky ignorujú s odôvodnením, že príliš zaváňajú náboženstvom.

Foto:

HumanLight
HumanLight
Paul Kurtz
Paul Kurtz (21. 12. 1925 – 20. 10. 2012) na oslave Ľudského Svetla.

Preklad: Viera Faragulová, humanistka, pesimistkooptimistka, zakladateľka občianskeho združenia Humanisti Slovenska – spolok racionalistov, skeptikov a svetských humanistov.

Čerpané z: The American Humanist Association.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *