Kategórie
Tlačové správy

Mláďatá najmenšieho plemene domáceho dobytka

V expozícii Na statku sa narodili dve mláďatá najmenšieho plemena domáceho dobytka – tura domáceho dahomey. Samička prišla na svet 13. januára, samček 24. januára.

Tur domáci dahomey
Tur domáci dahomey.

Stajňa, ktorá je súčasťou expozície s domácimi zvieratami, bola nejaký čas uzavretá kvôli pôrodom dvoch samíc tura domáceho dahomey. Obe teľatá prišli na svet bez komplikácií a od začiatku sa o ne ich matky príkladne starajú. Teraz už je stajňa opäť sprístupnená návštevníkom, a pokiaľ neklesne vonkajšia teplota výrazne pod bod mrazu, zdržiava sa stádo i vo vonkajšom výbehu.

Plemeno dahomey je zakrpatené plemeno domáceho dobytka pôvodom zo západnej Afriky. Do Európy bolo dovezené začiatkom minulého storočia z dnešného Beninu. Výška v kohútiku činí 80 – 110 cm. Samci dosahujú hmotnosti 250 – 300 kg, samice 150 – 180 kg. Hmotnosť narodeného teľaťa je 15 – 20 kg. V európskom chove sa vyskytujú v dvoch farebných variantách (čiernej a šedohnedej). Plemeno je na chov nenáročné a dobre adaptované na európske podmienky. Samice dospievajú vo veku dvoch rokov, samci okolo troch rokov. Dožívajú sa 25 – 30 rokov. V zoo Ostrava je toto plemeno chované od roku 2012.


Zoo Ostrava

Upozornenie: Zoo Ostrava je vo februári otvorená o hodinu menej než zvyčajne (z dôvodu úsporných opatrení): areál sa zatvára o 16 hodine, pokladne a pavilóny o 15 hodine. Ďakujeme za pochopenie!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *