Kategórie
Humanizmus

Osem spôsobov, ako sa stať racionálnou ženou

Z blogu hnutia brajťanov (the Brights movement).

Woman writing in the agenda
Ilustračné foto. (Woman writing in the agenda.)

Rada by som začala tento blog opisom svojej osoby. Myslím si však, že vás zaujíma, čo som za racionálnu ženu a čo vám viem povedať. Nebolo by lepšie pristúpiť priamo k veci?

Máte ako ja postoj, ktorý nepozná pojem nadprirodzena a pýtate sa, ako sa dajú naše názory šíriť a ako by mohli pôsobiť. Nie je to ťažké. Môžete začať doma, kde máte k dispozícii ľudí, témy a zdroje. Pripojte sa ku mne a uvidíte, ako hľadáme spôsob uľahčiť lepší a racionálnejší svet.

Pripomínam: Správanie racionálnej ženy sa nelíši od správania racionálneho muža, takže nech ste akéhokoľvek pohlavia, cíťte sa slobodným čítať, vymieňať si informácie a zúčastňovať sa diskusie.

Osem spôsobov, ako sa stať racionálnou ženou (alebo mužom)

  1. Dajte si pozor na to, čo poviete. Kde je to len možné, používajte nesexistické výrazy ako „mail carrier and fire fighter“ (poštár a hasič) – platí len v angličtine, kde v týchto prekladoch niet rozdielu medzi mužským a ženským rodom. (Pozri stránku Nonsexist language.)

  2. Nevytvárajte stereotypy a nepregeneralizujte. Keď delíte ľudí na skupiny, vynechávate ich jedinečné osobitnosti, ktoré nás robia ľudskými. Vyhýbajte sa väzbe „Muži sú…“, ak veta nekončí „…rod, ktorý produkuje spermie.“ (Platí len v angličtine, kde „men“ znamená aj muži, aj ľudia.)

  3. Keď rozhodujete o osudoch druhých, opierajte sa o poznanie, nie emócie. Keď ste členom poroty, keď hlasujete, keď blogujete, uvedomte si, že vaša prvá reakcia môže byť elementárna emócia, napríklad hnev, strach alebo ľútosť. Zamyslite sa nad týmito pocitmi a prekonajte ich.

  4. Veľmi si rozvážte, či chcete mať dieťa alebo koľko ich chcete mať. Celý ich a váš život závisí od tohto rozhodnutia a nemal by byť nikdy „náhodný“. (Pozri blog Susan Newmanovej: Singletons.)

  5. Vo svojich intímnych vzťahoch pestujte dobrú vôľu a robte to aj pri stykoch s cudzími ľuďmi. Vaši priatelia a milenci to zvyčajne myslia dobre. Ak tomu neveríte, dostávate sa do biednej situácie. Ručím za účinnosť tohto postoja po svojom druhom manželstve, ktoré trvalo temer tridsať rokov.

  6. Obohacujte prostredie svojich detí rozhovormi s nimi a odpoveďami na ich otázky zodpovedne ich veku. To sa nenahradí darmi hračiek.

  7. Cvičte si myseľ čítaním iných názorov. Študujte bežné a kontroverzné filozofické názory, podložené vedou a výskumom, napríklad postoj Petera Singera proti jedeniu mäsa a jeho ďalšie názory. (Pozri článok Affluence Today.)

  8. Nájdite si svoj spôsob byť kreatívnym. Tvorivosť a predstavivosť nie sú nijako nepriateľské voči racionalite. (Pozri môj ďalší blog Creating in Flow.)

A teraz vám položím otázku: Ktoré bolo najkontroverznejšie stanovisko, ktoré ste zaujali – hoci doteraz možno len v hlave – ako sebavedomý brajťan (alebo ateista, sekulárny humanista alebo mysliteľ iného nie hlavného prúdu v spoločnosti)?


Susan K. Perryová, Ph.D.
Susan K. Perryová, Ph.D.

Susan K. Perryová, Ph.D.
– spisovateľka a sociálna psychologička z Los Angeles v USA
– podrobnosti nájdete na stránke Psychology Today (Psychológia dnes)
– bloguje na BloggingBrights

Zdroj článku: 8 Ways to Be a Rational Woman (8. 12. 2012).

Zdroj foto Susan Perryovej: Humanist Press.

the Brights movement

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *