Kategórie
Humanizmus

Zistila som, že Plamienok je o živote, nie o smrti a umieraní

Ako sprevádzať rodinu s ťažko nevyliečiteľne chorým dieťaťom?

Mgr. Marcela Fuknová (Plamienok n.o.)

Ako sa starať o seba a predchádzať vyhoreniu? Prečo sa hovorí o eutanázii viac ako o paliatívnej starostlivosti? Aj to boli témy prednášok o detskej domácej paliatívnej starostlivosti určenej pre študentov a verejnosť. Prečítajte si, čo tieto stretnutia priniesli medičke Alexandre.

„Moja predstava o paliatívnej starostlivosti pred absolvovaním prednášok bola veľmi hmlistá. Predstavovala som si, že tento typ starostlivosti a pomoci je najmä o umieraní a trápení. Už prvá prednáška s pani doktorkou Jasenkovou mi však ukázala, že to tak nie je. ‚Paliatívka‘ je pravým opakom. Je to typ pomoci a starostlivosti, ktorá je síce veľmi náročná, ale zároveň krásna. Jej prvoradým cieľom je čo najviac skvalitniť život nevyliečiteľne chorým deťom a ich rodinám, urobiť ho pozitívnym a zmysluplným. Vďaka prednáškam som mohla zistiť, že Plamienok je o živote, a nie o smrti a umieraní. Život detí je kvalitnejší už preto, že sú doma so svojimi blízkymi a nemusia tráviť čas, ktorý im zostáva, v nemocnici,“ píše Alexandra.

Tvrdí tiež, že prednášky jej taktiež ukázali, aké dôležité je vážiť si maličkosti a dopriať si čas pre seba.

„Zároveň mi objasnili a dali možné odpovede na otázky, ktoré som sa samej seba už dlho pýtala a nevedela nájsť odpoveď. Nemožno si však myslieť, že prednášky vám dajú recept na život- ako sa netrápiť a ako tieto situácie zvládnuť bez problémov. Recept ani presné rady či postup totiž neexistujú. Vždy to bude do istej miery náročné a ťažké. Dôležité však je, aby ste v týchto chvíľach neboli sami a nebáli sa požiadať o pomoc. Aj to som sa naučila vďaka Plamienku,“ vysvetľuje mladá medička.

S témou smrti sa podľa jej slov málokto z nás stretáva denne a často o nej ani nepremýšľame.

„Patrí však do nášho života a je jeho neoddeliteľnou súčasťou. Aj keď sa to môže zdať paradoxné alebo zvláštne, Plamienok ma v dobrom slova zmysle donútil zamyslieť sa aj nad takýmito témami, ktoré nemusia byť pre niekoho príjemné a môžu byť bolestné. Zároveň cítim, že ma premýšľanie a debaty, ktoré sme videli v skupine o týchto témach, ako človeka posunuli. Verím, že všetky nadobudnuté poznatky sa mi podarí v budúcnosti v mojej práci lekárky zúročiť a ďakujem za možnosť obohatiť svoje vnútro a aj myseľ.“


Prihláste sa na vzdelávacie prednášky Plamienka pre študentov a verejnosť v roku 2022. Podrobnejšie informácie o prednáškach pre študentov a verejnosť nájdete na podstránke Vzdelávanie.

Plamienok n.o.
Nezisková organizácia PLAMIENOK n.o.

Autorka článku (blogu): Mgr. Marcela Fuknová, www.plamienok.sk, 7. 1. 2022.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *