Kategórie
Humanistická pomoc Humanizmus

Damián má rád rozprávku – Požiarnika Sama

Katarína Salabová: „Damián je naše druhé dieťatko, po dlhých 13 rokoch.“

Damián Salab

Narodil sa ako zdravý chlapček so zlomenou kľúčnou kosťou a so syndrómom modrej masky a trocha s deformovanou hlavičkou. Pupočnú šnúru mal omotanú okolo ľavej ručičky a krku a po narodení bojoval s novorodeneckou žltačkou.

Napriek všetkému ukážkovo napredoval. Všetko sa zmenilo v 20. – 21. mesiaci života, keď sa rapídne zmenil. Prestal sa na nás pozerať, bľabotať a dotyk ho akoby bolel. Prestal sa dotýkať jedla a svoje obľúbené maličké piškótky už viacej nechytil do ruky. Do dnešného dňa sa nevie funkčne zahrať. Žiadne hasičské autá, ani iné autíčka…

Diagnózu mu zistili tesne pred 3. narodeninami – detský autizmus a expresívna porucha reči.

Dnes má 5 a pol roka. Je celkom neverbálny. Od tohto decembra je konečne v škôlke, ale iba na 4 hodinky denne. Pre nás je to výhra. Čo bude o rok, keď bude povinná školská dochádzka, je pre nás ešte ukrytá pod rúškom tajnosti a aj strachu. Damián má veľmi rád vodu, miluje hračky, ktoré vydávajú zvuk a svietia. Najradšej zo všetkého má rád rozprávku – Požiarnika Sama.

Okrem toho miluje prírodu a prechádzky v nej, fascinujú ho veľké mestá a ruch v nich. Vyzerá, že z neho vyrastie aj športovec, pretože veľa behá a trampolína je jeho každodenný stimul. Vo voľnom čase rád vysedáva pri okne a sleduje, čo sa deje okolo neho. Učíme sa komunikovať pomocou gest, ktoré ho privedú aspoň k posunkovej reči. Na slovo márne čakáme a veríme, že ho raz vysloví.

Chodíme do súkromného centra pre deti s poruchou autistického spektra, k logopedičke, a tiež do hyperbarickej komory, soľnej izbičky, kde mu pani robí masáž. Keďže bývame na celkom juhovýchodnom cípe Slovenska, naše možnosti sú dosť ohraničené, ale robíme, čo sa dá, aby sa mu rozmotal jazýček a niekde sme sa posunuli. V lete sme navštevoval aj koníkov, kde sa cítil super. Miloval to. Žiaľ, všetko je finančne veľmi náročné.

Veľmi radi by sme išli za delfínmi na Ukrajinu, keďže miluje vodu, on je aquaman, a na terapiu doktora Veľa do Poľska. Cieľ je zatiaľ nedosiahnuteľný, ale veríme, že s každou jednou pomocou to dokážeme utiahnuť.

Môžete ho podporiť jednorazovým alebo pravidelným darom.

Príbeh je o Damiánovi Salabovi. Číslo účtu: IBAN SK2811110000000006418002.

Darcovia môžu Damiána podporiť viacerými spôsobmi, zakúpením rehabilitačných či kompenzačných pomôcok do domáceho prostredia. Darovaním príspevku na doplnkové terapie, prípadne sa môžu opýtať ohľadom darovania 2 % z dane. Bankový účet je osobný účet Damiánových rodičov.

Pozri: Katarína Salabová.


Úsmev pre druhých

Podporte občianske združenie a darujte úsmev druhým

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *