Kategórie
Tlačové správy

Advent znamená boom v predaji čokoládových výrobkov

Za rastúcimi tržbami sú však aj príbehy konkrétnych ľudí zo západnej Afriky.

Predaje čokolády rastú pred Mikulášom aj počas obdobia adventu.

„Aspoň pokiaľ ide o fairtradové kakao, je posledný štvrťrok jednoznačne najsilnejšie obdobie a zo skúseností vieme, že tento trend kopírujú aj celkové predaje čokoládových výrobkov u nás,“ vysvetľuje Hana Malíková, riaditeľka Fairtrade Česko a Slovensko.

V roku 2018 tvorili predaje za štvrtý štvrťrok 61 % celkového ročného obratu s fairtradovým kakaom v SR. V roku 2019 to bolo už „len“ 56 %, ale to preto, že veľký obrat bol v danom roku aj v rámci Veľkej noci, ktorá je pomyselným druhým vrcholom v predaji čokolády.

„Našou snahou je, aby medzi čokoládovými výrobkami, ktoré ľudia v tejto kľúčovej dobe kupujú, bol čo najväčší podiel tých, ktoré obsahujú eticky obchodované kakao. A sme radi, že slovenskí spotrebitelia a obchodníci v stále väčšej miere pôvod tovaru zohľadňujú,“ hovorí Hana Malíková.

„Väčšina, asi 80 percent fairtradového kakaa, pochádza od pestovateľov z Pobrežia Slonoviny, ktoré je celosvetovo najväčším producentom kakaa vôbec. Väčšina organického, alebo ak chcete bio fairtradového kakaa pochádza z Latinskej Ameriky. Pokiaľ ide napríklad o pestovateľov z krajín západnej Afriky, tí si pestovaním, zberom a spracovaním kakaa zarobia priemerne necelý dolár denne, problémom je tu tiež nelegálna detská práca. Prieskum Cocoa Barometer z roku 2018 odhaduje, že len v Pobreží Slonoviny a Ghane je na kakaových plantážach nútených pracovať 2,1 milióna detí,“ opisuje etické problémy spojené s pestovaním kakaa Hana Malíková.

Práve spravodlivá odmena a vykynoženie detskej práce sú jednými z hlavných pilierov systému Fairtrade. Etické nakupovanie má pritom na situáciu pestovateľov v krajinách Afriky, Ázie a Latinskej Ameriky priamy vplyv.

„Čím viac výrobkov s certifikáciou Fairtrade sa na trhu uplatní, tým väčšie množstvo surovín môžu pestovatelia predať za podmienok Fairtrade – teda za cenu, ktorá pokrýva náklady pestovania vrátane ich práce,“ vysvetľuje Hana Malíková, prečo Fairtrade víta rastúci záujem o certifikované výrobky u nás.

Slovensko je z pohľadu Fairtrade ešte relatívne mladý, nový trh. Najviac sa predáva práve fairtradová káva a kakao. Medziročné nárasty predajov sú tu značné, omnoho vyššie než napríklad v západnej Európe. Nárast predajov kakaa je tu aj o polovicu väčší. V Nemecku napríklad predaj kakaa minulého roku vzrástol o 42 % a (v SR sme zaznamenali nárast o 58 %). Od roku 2014 vzrástol predaj výrobkov s fairtradovým kakaom u nás viac než stosedemdesiatnásobne (v roku 2014 sa predalo 6 ton a v roku 2019 1 019 ton). V SR rastú predaje fairtradovej čokolády trvale, a to aj vďaka už zmienenej väčšej angažovanosti obchodníkov a vyššiemu záujmu spotrebiteľov.

„Ľudské potreby a ekológia sú nielen našou srdcovou záležitosťou, ale aj obchodnou prioritou. Dôkazom je náš sortiment, ktorého súčasťou je stále viac a viac produktov vyrobených s ohľadom na životné prostredie a férové obchodovanie vo svete. Dávame tak možnosť našim zákazníkom si pri kúpe produktov vybrať ten zodpovedný,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland Slovenská republika.

A dopĺňa: „Pred vianočnými sviatkami si u nás zákazník môže vybrať až z 130 Fairtrade certifikovaných čokoládových výrobkov – od čokolád, praliniek, sušienok a oblátok, po čokoládové cereálie, kaše či nátierky.“

„Nie je ľahké byť zodpovedným človekom a preto sa to v Lidli snažíme našim zákazníkom uľahčiť pri každom nákupe. Rozširujeme počet trvalo udržateľných výrobkov, upravujeme ich receptúry tak, aby boli zdravšie, obmedzujeme plasty a realizujeme mnoho spoločensky zodpovedných projektov,“ vysvetlil Martin Nagy, konateľ Lidl Slovenská republika zodpovedný za nákup a marketing.

Výrobky s fairtradovým kakaom nájdu zákazníci v Lidli predovšetkým pod privátnymi značkami J.D.Gross, Favorina či Gelatelli.


Systém Fairtrade a známka FAIRTRADE ®

Známka FAIRTRADE ® označuje výrobky, ktoré spĺňajú sociálne, ekonomické a environmentálne štandardy nastavené medzinárodnou organizáciou Fairtrade International. Zákazníkov informuje o tom, že pestovatelia dostali za svoju prácu spravodlivú a stabilnú výkupnú cenu, ktorá pokrýva náklady na udržateľné pestovanie. Nákupom výrobkov s označením FAIRTRADE tak zákazníci prispievajú k zlepšovaniu životných podmienok drobných pestovateľov v krajinách globálneho Juhu (takzvaných rozvojových krajinách). Okrem zodpovedajúcej výkupnej ceny dostávajú pestovatelia zapojení do systému Fairtrade ešte fairtradový príplatok, ktorý môžu použiť na investície do rozvoja svojich fariem a svojich komunít, a to na základe demokratického rozhodovania členov komunity.

Fairtrade Česko a Slovensko, z. s., je platformou organizácií občianskej spoločnosti, ktoré sa zaoberajú etikou obchodu, globálnym rozvojom, udržateľnou spotrebou, ochranou životného prostredia a ľudských práv. Už od roku 2004 pracujeme na zvyšovaní informovanosti o princípoch a zmysle systému Fairtrade. V Česku a na Slovensku zastupujeme globálnu organizáciu Fairtrade International, sme garantom vysokej kvality a dôveryhodnosti ochrannej známky FAIRTRADE ®. Monitorujeme český a slovenský trh s fairtradovými výrobkami a podporou uvedomelej spotreby pomáhame k tomu, aby sa fairtradové výrobky v čo najvyššej miere dostávali do obchodnej siete v Česku a na Slovensku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *