Kategórie
Tlačové správy

Kríza ako príležitosť pre ekonomické vzdelávanie

V krízových časoch nás ekonomické otázky trápia viac. V hlavách sa vynárajú obavy zo straty práce, peňazí či zdravia. Dobrou správou je, že ekonomické vedomosti nám pomôžu zvládať krízy podstatne lepšie. Získať ich môžu už aj slovenskí stredoškoláci, skvelou príležitosťou je zapojenie sa do Ekonomickej olympiády.

Ekonomická olympiáda, pod vedením INESS – Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz, štartuje svoj 4. ročník na Slovensku. Školy sa môžu bezplatne registrovať na webe olympiády ešte do stredy 2. 12. 2020 (vrátane) a absolvovať školské online kolo už v termíne 7. 12. – 15. 12. 2020. Cez krajské a celoslovenské kolo sa môžu súťažiaci prebojovať až do medzinárodného finále, ktoré sa v novembri 2020 konalo už po druhýkrát. Ukazuje sa, že slovenskí študenti sa v porovnaní s rovesníkmi z Česka, Maďarska či Poľska nemusia hanbiť. V tomto ročníku obsadili 4. a 5. priečku Martin Albert Gbúr a Samuel Mihalčík, pričom rozdiely s medailovými priečkami boli minimálne. Minulý školský rok slovenskí študenti vybojovali dokonca prvé dve medaily.

„Som veľmi rád, že som na začiatku roka vyskúšal školské kolo. Spôsob, akým sú jednotlivé kolá zostavené mi veľmi sedel. Hlavným prínosom je prepájanie teoretických základov s aktuálnymi príkladmi zo Slovenska a zo sveta. Zároveň nepotrebujete vedieť, kedy sa narodil Keynes, aby ste sa vedeli logicky zamýšľať nad tým, aké následky má zvýšenie vládnych výdavkov v čase krízy. Získate prehľad o momentálnom dianí, naučíte sa hlbšie vysvetľovať ekonomické súvislosti, hľadať príklady, ktoré podporia vaše tvrdenia. Predovšetkým zistíte, že ekonómia nie je suchopárna veda plná poučiek, ktoré sú úplne vzdialené bežnému človeku, ale že je vcelku jednoduchá a vplýva na nás každý deň.“ – Šimon Pekár z Bilingválneho gymnázia v Sučanoch, víťaz Ekonomickej olympiády 2018/2019, 2. miesto v medzinárodnom finále 2018/2019.

Ekonomická olympiáda nie je obyčajnou predmetovou olympiádou. Okrem samotného testovania ponúka súťažiacim výnimočný program, prijatie na vybrané vysoké školy bez prijímacích skúšok a v neposlednom rade hodnotné ceny či možnosť stretnúť sa s najznámejšími ekonómami na Slovensku ale aj v zahraničí. Na obsah súťaže dohliadajú analytici z INESS, spolu s ekonómami z Národnej banky Slovenska, Slovenskej ekonomickej spoločnosti, Ekonomickej fakulty UMB či Ekonomickej univerzity. Obsah olympiády je zameraný na praktické otázky z ekonómie a nabáda k hlbšiemu skúmaniu ekonomických problémov.

V uplynulom treťom ročníku sa do olympiády len na Slovensku zapojilo vyše 6 500 stredoškolákov z 200 škôl. Bez ohľadu na to, či ide o gymnáziá, stredné odborné školy alebo obchodné akadémie – študenti rôzneho zamerania a aj z nižších ročníkov vedia v súťaži zabodovať.

Napriek slabšiemu zastúpeniu výučby ekonómie na stredných školách Ekonomická olympiáda ukazuje, že na Slovensku máme množstvo výnimočných talentov. Úspech praje pripraveným, a tak aj v neistých časoch sa radšej spoliehajme na ekonomické vedomosti, ako na ekonomické domnienky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *