Kategórie
Tlačové správy

„Muža mi zahrabali niekde v Nemecku, ostali sme s deťmi sami“

Koľko osamelých dobrých mám na Slovensku potrebuje akútne pomoc?

Deti v núdzi musí byť počuť

Na túto otázku nevieme odpovedať presne ani my. Prinášame vám však príbeh pani Mileny Kučerákovej z Gemerskej Polomy, ktorú dobre poznáme.

Obsah nášho prvého telefonátu s pani Milenou bol krutý. Pri zdvihnutí našej pevnej linky:

„Úsmev ako dar, dobrý deň, ako vám môžeme pomôcť?“ sa už na prvé počutie sa ozval hlas veľmi slušnej, inteligentnej ženy.

Prosila o pomoc: „Manžel pracoval v Nemecku ako pomocný murár. Mali sme sa tak posledné tri roky lepšie. Stihol opraviť strechu na dome, zaviesť kúrenie na drevo, žili sme dovtedy veľmi chudobne. Volali mi pred pár dňami, že dostal obojstranný zápal pľúc a zomrel. Nemala som na jeho prevoz, tak ho niekde zahrabali. Nevieme kde. Nevieme, ako to zvládneme bez neho.“

Hovorila aj o tom, ako si už rok nevie nájsť prácu v tak ťažkom gemerskom prostredí. Dokonca aj u starostu pravidelne prijíma aspoň aktivačné práce, zametá ulice.

O týždeň na to sme išli s kolegami z Lučenca do Košíc, naložení veľkou zbierkou potravín a hygienických potrieb. Ponáhľali sme sa do Košíc, no nedalo nám neodbočiť v Rožňave. Zavolali sme, či sú doma. Pred domom nás čakala pani Milena, jej dcérka – siedmačka Aiša so sluchovými aparátmi na oboch uškách a staršia Mišel – druháčka na strednej, z ktorej bude kaderníčka. Ak úspešne dokončí školu a nájde si zamestnanie, o akom sníva.

  • Ak sa nájdu dobrí ľudia, ktorí im pomôžu, aby zvládli zimu, aby si mohli kúpiť dostatok dreva.

  • Ak sa nájdu dobrí ľudia, aby mama mohla kúpiť Aiši dva nové sluchové aparáty – na tie, ktoré má, ledva počuje.

  • Ak budú mať obe deti začo si dobiť čipové karty na dopravu do školy.

  • Ak sa nájdu dobrí ľudia, ktorí sa vyzbierajú na to, aby sme pravidelným mesačným príspevkom pomohli pani Milene uživiť tieto dve skvelé dievčatá.

Milí priatelia, ďakujeme vám, že vám budúcnosť pani Mileny a jej detí nie je ľahostajná. Žien, ako je pani Milena, máme v našom systéme pomoci viac ako 40. Sú na tom akútne ťažko, mnohé trápi doma hlad, chlad či podlomené zdravie a starostlivosť o svoje deti zvládnu len s vašou pomocou. Ďakujeme, že pomôžete našim „Milenám“!

P. S.: Oslovujeme vás preto, aby o týchto deťoch bolo počuť. Aiša bude dobre počuť, keď bude mať nový načúvací prístroj.

Chcem pomôcť pani Milene a ďalším osamelým mamám v akútnej situácii.

S priateľským pozdravom

Štefan Adamjak
výkonný riaditeľ

Úsmev ako dar
Ševčenkova 21, 851 01 Bratislava

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *