Kategórie
Tlačové správy

Medzinárodný filmový festival Zlatý žobrák

Medzinárodný filmový festival Zlatý žobrák, ktorý organizovala Nadácia City TV v spolupráci s K13 – Košické kultúrne centrá, sa kvôli pandemickej situácii už druhý rok konal online. Uskutočnila sa iba časť festivalu, a to súťažná prehliadka filmov a udelenie ocenení Zlatý žobrák. Pokračovaním 27. ročníka bude LIVE premietanie vybraných ocenených filmov v Kasárňach/Kulturparku 14. novembra 2021 o 18.00.

Medzinárodný filmový festival Zlatý žobrák

Do finále postúpilo 20 filmov, o ktorých rozhodovala 5-členná medzinárodná porota v zložení: Elena Romanato – novinárka (Taliansko), Darko Kovič – režisér a kameraman (Srbsko), Saman Hosseinpuor – scenárista a režisér (Irán), zástupca laickej poroty Martin Vilim – IT pracovník so skúsenosťami s amatérskym filmom a divadlom (Slovensko) a predseda poroty Roger Worrod – herec, scenárista a režisér (Švajčiarsko).

Z celej plejády filmov si diváci v Kasárňach/Kulturparku môžu pozrieť víťazné dokumenty ocenené hlavnými cenami Zlatý žobrák: Djurdjevdan is yet to come/Djurdjevdan prichádza, Take and Run/Ber a utekaj a Suburban Tale/Príbeh z predmestia za osobnej účasti autorov – Predrag Todorovič, Maria Brendle a Peter Goretic.

Hlavné ceny Zlatý žobrák 2021

Víťaz v sekcii lokálna televízia je zo Srbska z televízie TV Centar. Dokument Djurdjevdan is yet to come/Djurdjevdan prichádza režíroval Predrag Todorovič. V rôznych krajinách oslavujú sviatok sv. Juraja rôzne. Film hovorí o tom, ako ho oslavujú v dedinke Oparič v Srbsku.

Take and Run/Ber a utekaj režisérky Marie Brandle zo Švajčiarska. Film je o únose mladej nevesty v Kirgizsku a hoci je tento zvyk zakázaný, stále sa dodržiava pod tlakom tradície. Iba niektorým dievčatám sa podarí uniknúť sobášu po únose.

V sekcii Produkčná spoločnosť získal Zlatého žobráka film maďarského autora Pétera Goretiča Suburban Tale/Príbeh z predmestia. Jeho základom sa stala čierna komédia Roalda Dahla.

V kategórii Život s koronou získal osobitnú cenu poroty taliansky film dvojice režisérov Alberto Valtellina a Paolo Vitali The School Is Not Secondary/Škola nie je druhoradá. Ocenený bol tiež prvý macedónsky film o dramatickej histórii Rómov a ich pôvode až po súčasné postavenie vo svete Heaven, Wheel, Earth/Nebo, koleso, zem režiséra Kostu Markowskeho. Osobitnú cenu dostal aj film slovenského a zároveň košického rodáka Erika Jasaňa Escape From a Good Prison/Útek z dobrého väzenia. Dokument je o túžbach, ktoré snáď nikdy nebudú vyriešené.

Rozdávali sa aj Čestné uznania. Z festivalu si ich odniesli filmy: The Ritual/Rituál režiséra Álvaro Moriana (Španielsko), PescAmare režiséra Andrea Lodovichettiho (Taliansko), The cat next door/Mačka odvedľa režisérky Lisy Sallustio (Francúzsko) a Love Reaches Everywhere/Láska sa dostane všade režiséra Seana Bloomfielda (USA). Cenu detskej poroty získal animovaný film Sky Sun,Tile Sun režisérky Ziby Arzhang (Irán).

Medzinárodný filmový festival Zlatý žobrák

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *