Kategórie
Tlačové správy

Be2Can prinesie najúspešnejšie filmy z prestížnych festivalov

V poradí už ôsmy ročník filmovej prehliadky Be2Can má pre divákov pripravenú štedrú porciu najúspešnejších filmov, ktoré sa premietali na prestížnych filmových festivaloch v Berlíne, Benátkach a Cannes. Z dvanástich vybraných titulov si budú môcť pozrieť sedem aj v Košiciach. V Kasárňach/Kulturparku bude kinosála otvorená od 19. do 24. októbra 2021 od 18.00 h.

Dobrý film je podľa kreatívneho riaditeľa Dominika Hronca vakcínou pre dušu.

„Be2Can ponúka tri značky vakcín – Berlinale, Benátky a Cannes, ktorých vedľajšie účinky vo vás zanechajú stopu. Prehliadka aj tento rok prinesie do kín tie najlepšie filmy z hlavných súťaží troch A-čkových festivalov.“

V programe nebude chýbať snímka francúzskej režisérky Julie Ducournau Titán. Tento film prepisuje históriu Cannes. Len po druhý raz za existenciu prestížneho filmového festivalu získal najvyššie ocenenie – Zlatú palmu – film, ktorý režírovala žena. Po medzinárodnom úspechu kanibalistickej snímky Raw sa Ducournau vrátila do Cannes s ešte šokujúcejším a kontroverznejším filmom, ktorý spôsobil doslova ošiaľ. Ponúka vizuálne silné obrazy, vízie ženy – niekoľkonásobnej vrahyne, ktorá je posadnutá autami (divoký sex s nimi nevynímajúc), ktorá navyše tají svoje pohlavie a vydáva sa za strateného syna jedného zúfalého muža.

Druhou ocenenou snímkou, ktorú predstaví festivalová prehliadka, bude Nitram od austrálskeho režiséra Justina Kurzela. Herec Caleb Landry Jones získal za stvárnenie masového vraha, ktorý v roku 1996 v Tasmánii zavraždil 35 ľudí, cenu za najlepší mužský herecký výkon. Film sleduje udalosti vedúce k masakru v Port Arthur v snahe pochopiť, prečo a ako k tejto tragédii došlo.

Režisérka Dea Kulumbegašvili nadväzuje na svoje dva oceňované krátke filmy, uvedené v Cannes, silným a pôsobivým celovečerným debutom Začiatok. V ospalom vidieckom mestečku napadne extrémistická skupina komunitu svedkov Jehovových. Uprostred tohto konfliktu sa pomaly rozpadá známy svet Jany, manželky vodcu komunity. Jej vnútorná nespokojnosť narastá spolu s tým, ako sa Jana snaží pochopiť svoje túžby. Jej uzavretý, schematický a statický svet je narušený dvoma násilnými činmi.

Pri filme Miluj svojho robota sa zasmejete a možno aj zamilujete do umelej inteligencie. Alma je vedkyňa v slávnom Pergamonskom múzeu v Berlíne. S cieľom získať finančné prostriedky na jej výskum ju presvedčia, aby sa zúčastnila na mimoriadnom experimente. Počas troch týždňov musí žiť s humanoidným robotom, zostrojeným na mieru jej charakteru a potrebám, ktorého umelá inteligencia je navrhnutá tak, aby sa jej stal dokonalým životným partnerom. Alma sa tak stretáva s Tomom, strojom v ľudskej podobe, vytvoreným len na to, aby bola šťastná.

Októbrovú filmovú ponuku obohatí snímka Drahí súdruhovia. Andrej Končalovský vo svojom zatiaľ poslednom filme zachytil krvavý priebeh štrajku v priemyselnom mestečku Novočerkassk. Snímka získala vlani Zvláštnu cenu poroty na festivale v Benátkach. Rusi s ňou skúšali šťastie aj na udeľovaní Oscarov. Masaker sledujeme očami aktivistky, ktorá si musí vybrať medzi lojalitou k ideológii a vlastnej rodine.

Daniel Brühl, známy z filmu Goodbye, Lenin!, vo svojom režijnom debute Sused zobrazuje konfrontáciu medzi filmovou hviezdou Danielom a Brunom, jednou z obetí znovuzjednotenia a gentrifikácie bývalého východného Berlína. Vie o Danielovi všetko a chce sa mu pomstiť.

Program premietania

19. 10.Titándráma, mysteriózny, thriller108 min
20. 10.Nitramdráma, thriller112 min
21. 10.Začiatokdráma125 min
22. 10.Miluj svojho robotadráma, komédia, romantický, sci-fi102 min
23. 10.Drahí súdruhoviadráma, historický120 min
24. 10.Susedkomédia103 min

Podujatie sa uskutoční v režime OTP. Vstupenky: 4 € kúpite na www.k13.sk.

Foto:

Titán
Nitram
Začiatok
Miluj svojho robota
Drahí súdruhovia!
Sused

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *