Kategórie
Tlačové správy

Študenti práv si vyskúšajú rolu advokáta spotrebiteľky i online aukčnej spoločnosti

Vysokoškolskí študenti práv sa už po tretí raz stretnú v súťaži Spotrebiteľskoprávny moot court. Tento ročník je venovaný online aukčným portálom, ktoré dômyselne ťahajú peniaze z vreciek dôverčivých spotrebiteľov. Simulované súdne pojednávanie preverí znalosti študentov a ich argumentačné schopnosti na prípade, ktorý je inšpirovaný skutočnými sťažnosťami spotrebiteľov.

Spotrebiteľskoprávny moot court

Moot courty prinášajú budúcim právnikom jedinečnú možnosť zlepšiť si argumentačné zručnosti, odborné znalosti i tímovú spoluprácu.

„Z pohľadu vzdelávania v právnickej praxi ide o najprínosnejšie mimoškolské aktivity, v ktorých si študenti vyskúšajú rolu advokátov nanečisto,“ hovorí Eduarda Hekšová, riaditeľka spotrebiteľskej organizácie dTest.

A dodáva: „Na základe úspešného minulého online ročníka, do ktorého sa zapojilo viac než 40 tímov zo všetkých právnických fakúlt v republike (Česko), sme sa rozhodli súťaž usporiadať i toho roku.“

Hlavnú úlohu v súťažnom prípade zohráva spotrebiteľka Viktória, ktorá si chcela čo najlacnejšie kúpiť rodinný dom. Rozhodla sa preto využiť služby portálu www.k-aukce.cz. Podmienkou pre zobrazenie úplných informácií o ponúkaných nehnuteľnostiach bola registrácia. Pani Viktória tak reagovala. Po 90 dňoch jej prišlo od spoločnosti prevádzkujúcej portál upozornenie, že neuhradila registračný poplatok vo výške 5 199 korún, čo je 204,5 €. Pani Viktória bola prekvapená a zmätená, o tejto povinnosti nevedela. Napísala teda spoločnosti, že nič platiť nebude. Spoločnosť jej odpovedala, že pokiaľ nezaplatí, bude peniaze vymáhať súdnou cestou.

Súťaž má písomnú a ústnu časť.

„V prvom kole sa študentov pýtame, či má spoločnosť prevádzkujúci online aukčný portál právo na zaplatenie registračného poplatku. Budúci právnici nemajú ľahkú úlohu. Každý tím oproti reálnej praxi neobhajuje záujmy len jedného klienta, ale musí vypracovať podanie za obe strany,“ upresňuje Jana Marková, vedúca právnej poradne dTestu a koordinátorka moot courtu.

Zadanie súťažného prípadu doplňujú prílohy, v ktorých súťažiaci nájdu kľúčové dokumenty, podobné tým z reálnych súdnych spisov.

Spotrebiteľskoprávny moot court vyhlasuje dTest pre študentov právnických fakúlt všetkých vysokých škôl v Českej republike. Prihlásiť sa môžu tímy o dvoch až štyroch členoch prostredníctvom webového formulára uvedeného na www.spotrebitelskymoot.cz. Termín pre podanie prihlášok je až do 15. októbra 2021. Na webe navyše nájdu záujemcovia všetky informácie o súťaži vrátane podrobných pravidiel a zloženia odbornej poroty.

V prvej fáze odovzdajú študenti písomné podania adresované fiktívnemu súdu, a to ako za žalobkyňu spotrebiteľku Viktóriu, tak za žalovanú spoločnosť K-AUKCIA. Desať najlepších tímov postúpi do celorepublikového ústneho kola, ktoré sa uskutoční 26. novembra 2021.

„Každému tímu bude losom určené, či bude v ústnom kole obhajovať záujmy Viktórie, alebo spoločnosti prevádzkujúce online aukčný portál. V predstihu od nás tiež súťažiaci dostanú písomné podanie protistrany, aby sa mohli riadne pripraviť,“ vysvetľuje Jana Marková.

Správanie v Spotrebiteľskoprávnym moot courtu bude veľmi podobné tomu reálnemu. Zaháji ho predseda súdu, následne vyzve advokáta žalobkyne, aby predniesol žalobu. Potom sa k žalobe vyjadrí advokát žalovanej spoločnosti. Bodovo sa hodnotí písomné i ústne kolo súťaže. Najlepšie dva tímy postúpia do ústneho finále, v ktorom zvíťazí ten lepší. Spoločne s víťazom súťaže vyberie porota zložená z akademikov a ďalších odborníkov na spotrebiteľské právo taktiež tím, ktorý spracoval najlepšie písomné podanie, a zvolia najlepšieho rečníka ústnej časti.

Problémom s online zoznámkami sa venujeme dlhodobo. Stále chýba dôležitý nástroj pre vymáhanie práv voči nepoctivým obchodníkom a poskytovateľom služieb, a to možnosť podania hromadnej žaloby. Široká verejnosť sa preto môže pripojiť k výprave spotrebiteľskej organizácie za presadenie hromadných žalôb na www.ZaHromadneZaloby.cz a napomôcť zastaveniu neférových praktík nielen u online zoznámok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *