Kategórie
Tlačové správy

V Záhrade spomienok bol v nedeľu Deň nádeje

Rodičia a blízki spomínali na svoje nenarodené a zosnulé deti.

V Záhrade spomienok bol v nedeľu Deň nádeje

Každé štvrté tehotenstvo sa končí stratou dieťaťa – buď v tele ženy počas vývinu plodu, alebo pri pôrode. Je to to téma, o ktorej sa na Slovensku takmer vôbec nerozpráva. Vyrovnávanie sa s touto stratou je potom o to náročnejšie nielen pre ženy, ale pre celú rodinu a blízkych.

„Nie sme ako spoločnosť pripravení túto tému správnym spôsobom uchopiť. Aj preto sme sa rozhodli založiť združenie TANANA, kde sa snažíme rodinám so skúsenosťou straty dieťaťa pomáhať, aby vedeli, že v tom nemusia byť sami,“ vraví dula Lucia Kubíny, spoluzakladateľka združenia.

Aj Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica sa prostredníctvom svojho projektu Záhrada spomienok v spolupráci so združením TANANA snaží upozorňovať aj na túto mimoriadne citlivú tému a vytvárať pre ňu v spoločnosti priestor. Už tretí rok preto v nedeľu, 22. augusta zorganizovalo Deň nádeje – spomienkovú slávnosť za zosnulé deti. Pripojilo sa tak k medzinárodnej iniciatíve, vďaka ktorej sa toto podujatie koná tretí augustový víkend v rôznych krajinách po celom svete.

„Deň nádeje bol aj tento rok príležitosťou spoločne sa stretnúť a uznať to, čím si rodiny po strate detí môžu prechádzať. Symbolom tohto dňa sú vlajky, ktoré sme maľovali a vešali pomedzi stromy. Vyjadriť svoje pocity takýmto kreatívnym spôsobom a zároveň spoznať príbehy ostatných môže byť veľmi liečivé,“ pripomína správkyňa Záhrady spomienok a celebrantka posledných rozlúčok Andrea Uherková zo Živice.

Súčasťou Dňa nádeje bola aj tento rok živá hudba Martina Maceja, ktorá účastníkov slávnosťou sprevádzala, a občerstvenie, pri ktorom prebiehali neformálne rozhovory. Pod korunami stromov bola tiež pripravená malá čitáreň s knižkami o smrti pre deti a dospelých, v ktorých si mohli účastníci listovať.

Organizátori podujatia upozorňujú tiež na to, že spoločnosť nedostatočne reflektuje na potreby žien po strate dieťaťa v akejkoľvek fáze života a v náročných chvíľach im neponúka dostatočnú podporu a informácie.

„Ženy často nevedia, aké sú ich práva v takej chvíli. Sú zaskočené situáciou a nepýtajú sa. Naša legislatíva však dovoľuje pochovať plod v akomkoľvek štádiu tehotenstva, odkedy bolo rozpoznané. Rozlúčka aj v takomto prípade býva nielen pre ženy veľmi užitočná a prospešná vec v procese smútenia,“ dodáva Lucia Kubíny, ktorá Deň nádeje v Záhrade spomienok už tretíkrát celebrovala.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *