Kategórie
Tlačové správy

Polícia hovorí o navyšovaní cien až o 40 %

Stanovisko predsedníčky strany ZA ĽUDÍ Veroniky Remišovej k aktuálnym medializovaným informáciám.

Pôsobenie zločineckej skupiny na rezorte Roberta Kaliňáka a Denisy Sakovej je vážnym signálom toho, ako vlády Smeru ohrozovali základné zákonné fungovanie štátnych inštitúcií. O to viac ma zaráža reakcia bývalej ministerky vnútra Sakovej, ktorá namiesto vysvetľovania praktík na rezorte vnútra pod jej vedením útočí na prokuratúru a rozpráva o nejakých politických hrách. Pani Sakovú vyzývam, aby sa situácií postavila čelom, zvážila vyvodenie politickej zodpovednosti a nezavádzala verejnosť rétorikou svojho učiteľa Roberta Fica.

Informácie o ďalších korupčných a zločineckých schémach sú ešte vážnejšie, ako sme si vedeli predstaviť. Ide o mimoriadne vážny prípad, kde polícia hovorí o navyšovaní cien až o 40 %, čo predstavovalo milióny eur. Polícia hovorí napríklad o nákupe hasičskej techniky, ktorá mala byť nadhodnotená až o 9 miliónov €. K tomuto konaniu malo dochádzať v rokoch 2018 až 2020. Dlhodobé a masívne páchanie tak rozsiahlej trestnej činnosti so zapojením vysokých úradníkov rezortov je už legitímnou otázkou zodpovednosti aj samotných bývalých ministrov vnútra, teda Roberta Kaliňáka a Denisy Sakovej. Podozrenia smerujú aj ku ďalším rezortom, len nedávno som upozornila na kybernetický projekt ešte z obdobia predchádzajúceho vedenia pána Rašiho, kde sme mali viacero podozrení z netransparentného konania. Najvyšší kontrolný úrad kontrolou zistil pri niektorých položkách až 16-násobné predraženie, pričom malo ísť napríklad o likvidáciu obalov z monitorov či káblov, kde sa cena likvidácie jednej krabice vyšplhala na výšku základného platu zdravotnej sestry. Pri obdobnom kyberprojekte na Finančnej správe zas polícia už začala trestné stíhanie a opäť sa hovorí o nadhodnotení a o manipulácií vo verejnom obstarávaní.

Informácie o organizovanom zločine, ktorý siahal na najvyššie poschodia kľúčových rezortov minulej vlády začínajú nadobúdať hrozivý rozsah. Je namieste začať hovoriť o tom, že vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho umožnili vážne ohrozenie zákonného fungovania kľúčových inštitúcií štátu a rôzni gauneri si v štáte robili, čo len chceli. V súčasnosti preverujeme množstvo projektov a obstarávaní a zároveň plánujeme po odbornej diskusii prijať súbor opatrení, ktoré musia do budúcnosti rozkrádaniu a nadhodnocovaniu zákaziek zabrániť. Začneme tým, že spoločne s Najvyšším kontrolným úradom budeme hovoriť o možnostiach nastavenia pravidiel utajovaných projektov tak, aby sa účelovým utajovaním nevytváral priestor pre manipulácie a nadhodnocovanie zákaziek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *