Kategórie
Tlačové správy

Letný Market Finesse

Všadeprítomný princíp vzácnosti zdrojov núti aj v zdravotníctve každodenne riešiť otázku, ktoré potreby budú uspokojené skôr, ktoré neskôr, a ktoré nebudú uspokojené vôbec.

Market Finesse

Milí priatelia,
na úvod letného Market Finesse si dáme krátke historické okienko. Predsa len, 14 rokov je v politike dlhá doba a za tento čas sa podľa štatistík do dospelosti a k voličskému právu dostalo nových milión Sloveniek a Slovákov. Pre nich sú už porevolučné zmeny a reformy dvoch Dzurindových vlád (a zdravotnícke Zajacove reformy) niečo ako založenie Samovej ríše či bitka na Bielej hore.

V roku 1996 pôsobilo na Slovensku 12 zdravotných poisťovní. Ešte na konci roku 2005 ich bolo 7. Potom prišiel rok 2006 a na Slovensku za zmenila vláda. Voľby vyhráva SMER – SD a tak ako predseda strany Róbert Fico avizoval už pred voľbami, v politickej a odbornej diskusii začínajú prevažovať argumenty spochybňujúce fungovanie trhových mechanizmov a ich legitimitu v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti. Opätovne začína ožívať negatívny postoj voči súkromným investíciám a zisku ako takému. Vyvrcholil až do návrhov zákazu ziskov zdravotných poisťovní, ktorý prišiel v roku 2007. INESS vtedy v reakcii na dianie a nepochopenie úlohy zisku v zdravotníctve tak ako v každom inom sektore vydal publikáciu Zdravý zisk. Vtedy sme napísali:

„Takmer absolútnu kontrolu zo strany štátu si slovenské zdravotníctvo už vyskúšalo. A dnes znáša dôsledky tohto experimentu. Myslíme si preto, že je čas uvoľniť opraty regulácie a štátneho vlastníctva a aj do zdravotníctva pustiť podnikavých inovátorov motivovaných ziskom, ktorí už 18 rokov neustále zlepšujú všetky ostatné oblasti nášho života. Zdravý zisk zdravotníctvu neuškodí.“

Zákaz zisku zdravotných poisťovní vtedy neprešiel. Neprešiel ani počas nasledujúcich 11 rokov Ficových vlád, napriek tomu, že súkromné zdravotné poisťovne, ku ktorým zo štátnej VšZP prechádzalo a stále prechádza veľké množstvo poistencov, mu boli neustále tŕňom v oku. Veľa zásadných zmien sa v sektore za toto obdobie neudialo a zlepšenia v slovenskom zdravotníctve prichádzali neprekvapujúco predovšetkým zo strany súkromných investorov.

Minulý rok sa na Slovensku uskutočnili voľby, ktoré po dlhých rokoch poslali Fica a jeho nástupcu Pellegriniho do opozície. Čakali sme, že spomínané „opraty regulácie“ sa uvoľnia. No Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou s novým vedením prichádza s tvrdením, že zisky poisťovní sú neprimerané a treba ich regulovať. Iniciačný návrh úradu je obmedzenie zisku na 0,2 % z vybratého poistného. Že de facto ide o zákaz zisku vysvetľujeme v článku Bez zisku nie je konkurencia na prvej strane tohto čísla Market Finesse, ako aj ďalších článkoch, vlogu a podcaste.

Je to tu znova. Zákaz, pardon – regulácia – zisku zdravotných poisťovní. #navrsku sme sa bavili o aktuálnom návrhu, ale aj o úlohe zisku v ekonomike. Príde aj na Misesa!

Už pred 14 rokmi sme artikulovali dopady takejto zmeny:

„Napriek viacerým špecifikám trhu zdravotnej starostlivosti platia aj tu základné ekonomické pravidlá. Všadeprítomný princíp vzácnosti zdrojov núti aj v zdravotníctve každodenne riešiť otázku, ktoré potreby budú uspokojené skôr, ktoré neskôr, a ktoré nebudú uspokojené vôbec. Politické riešenia týchto problémov so sebou prinášajú arbitrárnosť, korupciu, sledovanie osobných záujmov a straty z neefektivity. Potláčanie trhových síl v zdravotníctve obmedzuje schopnosť zdravotného systému reagovať na neustále sa meniace potreby pacientov. Preto zákaz zisku a obmedzovanie konkurencie za účelom šetrenia verejných zdrojov prináša presný opak – plytvanie. Ak zo systému odstránime zisk, odstránime aj hlavnú motiváciu subjektov čo najefektívnejšie napĺňať želania pacientov, neustále inovovať a zlepšovať svoje služby a v neposlednom rade investovať kapitál potrebný na zvýšenie produktivity v odvetví.“

O nových vlogoch Na vŕšku, za ktorými stojí dvojica kolegov Martin Vlachynský a Róbert Chovanculiak, ako aj o podcaste INESS na DNES, ktorý pre vás pripravuje kolegyňa Ina Sečíková, sme vás doteraz v Market Finesse informovali skôr príležitostne, pri odkaze na špecifickú tému. Keďže počet divákov a poslucháčov sa radostne rozrastá a kolegovia oba formáty neustále vylepšujú nielen po obsahovej, ale aj formálnej stránke, odteraz tu budú mať aj svoju samostatnú rubriku. Už sa nemôžete vyhovárať, že vám nejaký diel ušiel.

Prajem vám príjemné a inšpiratívne čítanie – a aj sledovanie/počúvanie.

Richard Ďurana

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *