Kategórie
Tlačové správy

Stranícke intrigy destabilizujú stranu ZA ĽUDÍ

Stanovisko Veroniky Remišovej, podpredsedníčky vlády a predsedníčky strany ZA ĽUDÍ k účelovému odvolaniu Michala Luciaka z pozície štátneho tajomníka na Ministerstve spravodlivosti SR.

Vnútrostranícky konflikt, ktorý vyvolala Mária Kolíková a skupina okolo nej a ich spôsoby mocenského boja dosiahli hranicu, ktorú už nebudem a nechcem mlčky prehliadať. Dnes predložila na vládu odvolanie svojho štátneho tajomníka, Michala Luciaka, napriek tomu, že s jeho prácou neboli žiadne problémy.

Ministerstvo spravodlivosti stojí pred veľmi vážnou úlohou, akou je reforma justície, a nebude mať ani jedného štátneho tajomníka. Mrzí ma, že Mária Kolíková dehonestuje dôležité ústavné funkcie a robí z nich panákov na šachovnici vnútrostraníckych intríg. Odvolaním štátneho tajomníka svojho ministerstva sleduje dve veci, ktoré nemajú absolútne nič spoločné s odbornosťou, ani so službou občanom, čo je pre stranu ZA ĽUDÍ najdôležitejšou hodnotou v politike. Všetci vieme, že dôvody tohto odvolania majú jediný cieľ: aby skupina Márie Kolíkovej vyhodila z parlamentu poslankyňu a podpredsedníčku strany ZA ĽUDÍ, Vieru Leščákovú. Poslankyňa Viera Leščáková sa nepridala k frakcii v strane, preto sa jej chcú zbaviť a dostať ju z parlamentu práve cez odvolanie štátneho tajomníka, ktorého je poslaneckou náhradníčkou. Viera Leščáková v parlamente neúnavne pracuje na reformách v školstve a parlament schválil viaceré návrhy zákonov, ktoré predkladala a práve teraz sa bude v parlamente rokovať o dôležitých reformách v školstve. Kolegovia nemali ani toľko slušnosti, aby jej to oznámili. Zároveň verím, že sa kolegovia neznížia k tomu, aby sa následne zbavili aj predsedníčky poslaneckého klubu Jany Žitňanskej.

V histórii slovenskej politiky si nepamätám prípad, kedy by ľudia odchádzajúci zo strany takýmto spôsobom škodili svojim kolegom a robili všetko preto, aby uškodili aj strane. Zrádzajú tak našich voličov, zrádzajú kolegov, vďaka ktorým sa dostali do parlamentu. Napríklad Jana Žitňanská získala od voličov viac ako 50 tisíc preferenčných hlasov, čo je podobné číslo ako podpora voličov pre všetkých poslancov frakcie dokopy. Bez tejto politickej práce a bez týchto hlasov by strana v parlamente nebola. Takéto zbytočné aktivity nie sú ani férové, ani nič neprinesú občanom, pre ktorých politiku robíme.

Snažila som sa riešiť situáciu kompromisne a zdržanlivo ku všetkým útokom. Ukazuje sa však, že slušnosť sa u nás často vysvetľuje ako slabosť. Vyzývam Máriu Kolíkovú, aj jej skupinu, aby prestali škodiť strane ZA ĽUDÍ. Ak nechcú v strane pracovať, ale len očierňujú kolegov, nech sa radšej rozlúčia. Voliči ich neposlali do vlády, aby neustále riešili len stranícke intrigy, ktorým obetujú všetko – je to ich hlavná politická téma za ostatné mesiace. Ak chcú rozbíjať, nech to robia mimo strany ZA ĽUDÍ.

Týmito straníckymi intrigami destabilizujú vládnu stranu ZA ĽUDÍ a destabilizujú vládnu koalíciu. Robia to práve v mimoriadne ťažkom období, kedy stúpa tlak na nezávislých vyšetrovateľov, ktorí si konečne môžu robiť svoju prácu a vyšetrovať korupciu a podvody bez ohľadu na to, ako vysoko postavený je páchateľ. Robia to v čase, kedy opoziční lídri Robert Fico a Peter Pellegrini šíria každý deň nové klamstvá a rozoštvávajú ľudí. Tak, ako som urobila všetko preto, aby som pri vládnej kríze zabránila predčasným voľbám a návratu Smeru a jeho odnoží, tak to budem robiť aj teraz.

Naďalej bude, aj s ľuďmi odhodlanými tvrdo pracovať, robiť svoju prácu, bojovať proti korupcii na všetkých frontoch a stranu znova postavíme na nohy. Ako nepopulistickú alternatívu odborných riešení, ktoré presadzujeme a ktoré sa nám už podarilo presadiť. Ľudí, ktorí túto víziu spoločne presadzujú so mnou, je určite viac, ako tých, ktorí sa ju snažia zničiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *