Kategórie
Humanizmus Osobné

Svetový deň humanistov

Z archívu: Uverejnené pôvodne niekedy v máji 2007 alebo skôr.

Odkedy viem o Svetovom dni humanistov, nosím v hlave myšlienku o vytvorení dlhodobej tradície v podobe oceňovania významných osobností.

Nazdávam sa, že Svetový deň humanistov by sme najlepšie oslávili (a pripomenuli si význam tohto sviatku) každoročným ocenením osobností, ktoré svojím osobným príkladom sú vzorom pre humanistov.

Humanisti na celom svete oslavujú 21. júna Svetový deň humanistov. Tento deň je príležitosťou na rozširovanie informácií o kladných stanoviskách humanizmu ako filozofického svetonázoru a prostriedku na dosiahnutie zmeny vo svete. Svetový deň humanistov začalo oslavovať v osemdesiatych rokoch minulého storočia Americké humanistické združenie (AHA). Jednotlivé zoskupenia v rámci tohto združenia sa spočiatku nevedeli dohodnúť na tom, či Svetový deň humanistov oslavovať pri príležitosti výročia založenia Medzinárodnej humanistickej a etickej únie (IHEU) alebo pri pamiatke na iné udalosti. Koncom osemdesiatych a začiatkom devädesiatych rokov AHA a neskôr IHEU schválili rezolúcie, v ktorých vyhlásili Svetový deň humanistov na deň letného slnovratu.

Vytvorenie tejto tradície má aj medzigeneračný význam v tom, že ocenenými osobnost ťami povzbudzujeme mladších humanistov k ešte tvorivejšej činnosti.

Rozhodol som sa osloviť čo najväčší počet humanistov, aby sa preverilo, či sa dá dosiahnuť všeobecná zhoda vo vytvorení Ceny humanistov – humanistickej osobnosti roka.

Verejná výzva:

Navrhujem vytvoriť Cenu humanistov – ocenenie humanistickej osobnosti roka.

Bude už 21. jún 2007 dňom, v ktorom sa udelí Cena humanistov – humanistická osobnosť roka 2007?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *