Kategórie
Humanizmus

Humanista roka Eduard Chmelár nevie, že 21. jún je svetový deň humanistov

To je podobné, ako kresťan nevie, že Vianoce sú oslavou dňa narodenia Ježiša.

A tomu nedoukovi dala Spoločnosť Prometheus cenu.

Janka Blahová sa opýtala Eduarda Chmelára:

Ako sa pozeráte na to, že Budaj chce vyhlásiť 21. 8. a 21. 6. za významný deň?

Eduard Chmelár odpovedal:

„Pamätných dní nikdy nie je dosť. Nič nás nestoja a dejiny si pripomínať treba. V prípade 21. 8. to chápem, v prípade 21. 6. to znie čudne. Budeme si takto pripomínať odchod každej cudzej armády z nášho územia? Nemeckej, tureckej atď.? To už je trochu nadpráca. Oslavujme 21. júna radšej ako letný slnovrat.“

Je mi ľúto, že sa takto nešťastne vyjadril. Keď už získal ocenenie Humanista roka 2021, a predtým mal na ocenení prednášku, tak mohol byť konkrétny, a mohol povedať, že 21. júna si pripomínajme Svetový deň humanistov.

Svetový deň humanistov je humanistický sviatok oslavovaný každoročne 21. júna na celom svete. Podľa Humanists International (predtým Medzinárodnej humanistickej a etickej únie (IHEU), je tento deň príležitosťou na rozširovanie informácií o kladných stanoviskách humanizmu ako filozofického svetonázoru a prostriedku na dosiahnutie zmeny vo svete.

Svetový deň humanistov začalo oslavovať v osemdesiatych rokoch minulého storočia Americké humanistické združenie (AHA). Jednotlivé zoskupenia v rámci tohto združenia sa spočiatku nevedeli dohodnúť na tom, či Svetový deň humanistov oslavovať pri príležitosti výročia založenia Medzinárodnej humanistickej a etickej únie (IHEU) alebo pri pamiatke na iné udalosti. Koncom osemdesiatych a začiatkom deväťdesiatych rokov AHA a neskôr Humanists International (IHEU) schválili rezolúcie, v ktorých vyhlásili Svetový deň humanistov na deň letného slnovratu.

Doc. Mgr. Eduard Chmelár, PhD. bol ocenený titulom Humanista roka 2021.

Archív:

Príspevok od Eduarda Chmelára
Príspevok od Eduarda Chmelára.

Autor: Ján Parada.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *