Kategórie
Tlačové správy

Dobrovoľníci sa v Petržalke po menších smeťozberoch púšťajú aj do nelegálnych skládok

Poprechádzať sa v prírode s vrecami na odpad, nie je už niečo výnimočné. Počas pandémie a postupne uvoľňujúcich sa opatrení, sa desiatky dobrovoľníkov pravidelne púšťa do čistenia svojho okolia. Či už ide o smeťozbery, pri ktorých vyzbierajú do 10 vriec odpadu alebo o väčšie skládky na okraji Petržalky, kde je potrebné pristaviť veľkokapacitný kontajner.

Logo Za krajšiu Petržalku

Vďaka aktivitám dobrovoľníkov sa darí vrátiť krajšiu tvár miestam, kde sa nelegálne uložený odpad tvorí niekoľko rokov. Upozorňujú tak na aktuálny stav, ale zároveň ukazujú, že v prípade ochrany životného prostredia nemôžu existovať prekážky. Upratovania sa konajú zväčša každý víkend. V niektorých prípadoch však výnimky, kedy sa do upratovaniach púšťajú aj cez týždeň. Skupiny a iniciatívy, v ktorých sa dobrovoľníci prevažne sústreďujú si pomáhajú navzájom, či už ide o zabezpečení rukavíc a vriec, určovaní lokalít alebo aj komunikáciu s inými subjektmi pri zabezpečení odvozu a likvidácie odpadu. V Petržalke ide primárne o dobrovoľníkov, ktorí medzi sebou komunikujú na sociálnych sieťach v skupine Upracme si Petržalku, Zelená hliadka a iniciatíva Za krajšiu Petržalku. Odpad, ktorý iba za tento rok zmizol z Petržalky by sa dal počítať na tony. Záujmom dobrovoľníkov je vrátiť lokality, ktoré upratujú do pôvodného stavu, bez odpadkov, aby tak nelákali prípadných znečisťovateľov odhodiť na dané miesta nový odpad. Z toho dôvodu sa na prípadné lokality vracajú pravidelnejšie.

„Aj keď to niekedy môže trvať dlhšie, výsledok stojí za to. Pri niektorých miestach, ku ktorým sa vraciame, sa sami snažíme monitorovať aj to, koľko a akého odpadu pribúda. Po kompletnom vyčistení sa následne menšie dočistenia robia ľahšie a môžeme sa sústrediť aj na preventívne opatrenia, ktorými by sme chceli predchádzať vzniku nelegálnych skládok,“ uvádza Jakub Kuruc z iniciatívy Za krajšiu Petržalku.

Medzi najkomunikovanejšie opatrenia pre kontrolu miest s rizikom opätovného vzniku nelegálnych skládok sú prevažne fotopasce. Práve k týmto opatreniam chce pristúpiť aj iniciatíva Za krajšiu Petržalku.

Ako dodáva Jakub Kuruc, terénny monitoring ich tiež baví, ale donekonečna sa to robiť nedá.

„Dobrovoľnícke aktivity v prospech životného prostredia považujeme za veľmi dôležité a svojim spôsobom nás aj bavia. Často stihneme počas upratovaní aj veľa prebrať, prípadne si naplánovať ďalšie aktivity. Jednoducho máme z toho dobrý pocit. Preto sa aj vraciame na niektoré miesta po dočistení opakovane. Pri väčších skládkach sa musíme aj o niečo oprieť. Preto fotopasce, či prípadne iné zabezpečenie prípadného záznamu vidíme ako jednu z dôležitých možností predchádzaniu vzniku nových skládok. Momentálne máme dve lokality, kde v dohľadnej dobe chceme tieto fotopasce v spolupráci s ďalšími osadiť.“

Medzi najväčšie skládky, ktoré sa tento rok zatiaľ podarilo dobrovoľníkom boli na lokalitách medzi ulicami Kolmá a Kopčianska, Janíkov dvor, Kaukazská, Starohájska, či Röntgenova.

Na tieto miesta sa buď vracajú alebo plánujú vrátiť. V niektorých prípadoch až v neskoršom období, kedy nebude prekážku tvoriť bujná vegetácia.

Dobrovoľníci v odvoze a odstraňovaní odpadu spolupracujú najmä s hlavným mestom SR Bratislavou, mestskou časťou Bratislava-Petržalka, so spoločnosťou OLO a Komunálnym podnikom.

Foto:

Spoločná fotografia po zbere na Janíkovom dvore
Spoločná fotografia po zbere na Janíkovom dvore.
Spoločná fotografia po zbere na Starohájskej ulici
Spoločná fotografia po zbere na Starohájskej ulici.
Neporiadok medzi Kolmou a Kopčianskou ulicou
Neporiadok medzi Kolmou a Kopčianskou ulicou.
A takto to vyzerá po vyprataní
A takto to vyzerá po vyprataní.
Janíkov dvor
Janíkov dvor (predtým).
Janíkov dvor (potom)
Janíkov dvor (potom).
Plné kontajnery na Janíkovom dvore
Plné kontajnery na Janíkovom dvore.
Skládka na Röntgenovej ulici
Skládka na Röntgenovej ulici.
Po vyčistení
A po vyčistení.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *