Kategórie
Tlačové správy

Poslanec Blaha šíri klamstvá o vakcínach

Vyberáme tri tvrdenia poslanca Blahu, na ktorých ukážeme, akým spôsobom dlhodobo šíri klamlivé a zavádzajúce tvrdenia o vakcínach. Pomôžu nám v tom poprední slovenskí odborníci a vedci a zahraničné štúdie od renomovaných inštitúcii.

Ľuboš Blaha

Ľuboš Blaha:

„Vakcíny vás teda pred Deltou neochránia.“

Boris Klempa, vedec a virológ zo Slovenskej akadémie vied:

„Nie je to pravda, práve naopak, doterajšie zahraničné štúdie ukazujú, že aj keď je účinnosť vakcín voči delta variantu o niečo nižšia, stále výrazne chránia pred infekciou, pred ochorením, ale predovšetkým zásadne (aj keď nie na 100 %) chránia pred ťažkým priebehom vyžadujúcim hospitalizáciu a pred úmrtím.“

Podľa štúdie britského úradu verejného zdravotníctva je účinnosť vakcín proti symptomatickej infekcii pri delta variante 79 % a proti hospitalizácii až 96 %.

Podľa štúdie z Izraela je účinnosť vakcín proti infekcii pri delta variante na úrovni 64 % a účinnosť proti hospitalizácii je 93 %.

Ľuboš Blaha:

„Vakcína vás neochráni pred šírením vírusu.“

Alexandra Bražinová, epidemiologička Univerzita Komenského:

„Spočiatku to nebolo jasné, ale dnes už máme dostatok dát o tom, že vakcíny významne obmedzujú aj šírenie vírusu. Plne zaočkovaní ľudia majú nižšiu pravdepodobnosť sa infikovať a šíriť infekciu ďalej – ak by sa to aj stalo, odovzdajú nižšiu vírusovú nálož. Samozrejme, vakcíny nefungujú stopercentne, ale platí, že zásadným spôsobom znižujú pravdepodobnosť šírenia vírusu.“

Pravdepodobnosť prenosu nákazy na iných členov domácnosti bola o 38 – 49 % nižšia pri ľuďoch, ktorí boli tri týždne po očkovaní prvou dávkou vakcíny od Pfizeru alebo od Astrazeneca, v porovnaní s nezaočkovanými ľuďmi.

Pozri: Elisabeth Mahase, Covid-19: One dose of vaccine cuts risk of passing on infection by as much as 50%, research shows, 28. apríl 2021.

Ľuboš Blaha:

„Izrael je najzaočkovanejšia krajina na svete. A bum. Ako naschvál, Izrael dnes hlási najvyššie čísla nakazených od apríla. Kdepak soudruzi udělali chybu?“

Julius Hodosy, primár urgentu v bratislavskej ružinovskej nemocnici, pôsobí v Ústave molekulárnej biomedicíny a Fyziologickom ústave LF UK v Bratislave:

„Izrael patrí medzi najzaočkovanejšie krajiny na svete a je pravda, že hlásia nárast počtu nových prípadov. Ich dáta ale naopak ukazujú, že očkovanie funguje. V posledných týždňoch im síce rastie počet nových prípadov, ale v porovnaní s menej zaočkovanými krajinami, ako sú Rusko alebo Indonézia, im podstatne pomalšie rastie počet hospitalizovaných.

Ak sa aj niekto nakazí je menšia pravdepodobnosť, že musí byť hospitalizovaný. Celkovo tak dochádza k tomu, že zdravotný systém nie je preťažený, a nemocnice takýto ‚nápor‘ ťažkých prípadov vedia zvládnuť. Čísla by boli diametrálne odlišné, ak by zaočkovanosť bola nižšia.“

Potvrdzujú to aj kľúčoví odborníci z Izraela, ako napríklad šéf izraelskej vládnej komisie pre Covid, Ran Balicer, v jeho odpovedi pre Financial Times:

„Najdôležitejší faktor pre dlhodobú kontrolu šírenia infekcie je zvyšovanie počtu zaočkovaných. Znižuje to počet vážne chorých a zvyšuje ‚vakcinačný múr‘ proti šíreniu nákazy.“

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *