Kategórie
Humanizmus

Reykjavícka deklarácia o rodine a ľudských právach: humanistická perspektíva – 2019

Navrhnuté valnými zhromaždeniami Európskej humanistickej federácie a Medzinárodných humanistov. Schválená valným zhromaždením Medzinárodných humanistov v Reykjavíku na Islande 2. júna 2019.

Ako humanistov nás veľmi znepokojuje, že registrujeme rastúci odpor voči kľúčovým základným právam, najmä v oblasti rodinného práva a rodinnej politiky, ako aj zvyšujúci trend pokusov presadiť v mnohých krajinách reakčnú projekciu spoločnosti. Oproti tomu, čo považujeme za príval nenávisti, xenofóbie, homofóbie a mizogýnie, presadzujeme inkluzívnu spoločnosť a vyzývame humanistov, aby zabránili únosu našich základných práv.

Ako humanisti chceme vybudovať inkluzívnu spoločnosť, kde každý môže žiť dôstojne bez obáv z akejkoľvek diskriminácie. Presadzujeme spoločnosť, kde si ženy naplno užívajú svoje právo na autonómiu svojho tela; kde ľudia LGBTI+ používajú rovnaké práva i rovnaké zaobchádzanie a môžu otvorene prejavovať svoju lásku k svojej rodovej identite; kde sú všetky rodiny rešpektované a uznávané v ich rozmanitých formách a zloženiach.

Vyzývame humanistické organizácie a pokrokové sily na celom svete, aby sa usilovali o ochranu života a rodín hlasnou a zreteľnou podporou našej vízie spoločnosti. Taktiež ich vyzývame, aby aktívne pripomínali svojej vláde a regionálnym orgánom, že:

  1. Rodina je definovaná medzinárodným spoločenstvom inkluzívnym spôsobom tak, aby rešpektoval a chránil jej rôzne formy a zloženie.
  2. Je nanajvýš potrebné chrániť sexuálne a reprodukčné zdravie i práva žien, čo si vyžaduje prístup k bezpečným a legálnym potratom, ako to nedávno schválila OSN vo Všeobecnom komentári k Paktu o občianskych a politických právach.

Zdroj: kniha Stredoeurópske humanistické fórum 2020 (Humanizmus a výzvy 21. storočia), vydavateľ Spoločnosť Prometheus – združenie svetských humanistov, strana 179. ISBN: 978-80-570-2640-2.

Jedna odpoveď na “Reykjavícka deklarácia o rodine a ľudských právach: humanistická perspektíva – 2019”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *