Kategórie
Adam Roman Humanizmus Knihy Osobné

Stretnú sa humanista, kresťan, moslim a žid

Konzervatívni kresťania, nebojte sa, čosi také zatiaľ nehrozí.

V článku Predseda Islamskej nadácie na Slovensku: Jednou z najväčších výziev Európy je nezomrieť na strach Mohamad Safwan Hasna povedal:

„Ide o stretnutia s názvom: Stretnú sa kresťan, moslim a žid. Chodíme spolu s kolegami Mišom Kapustinom, františkánom Felixom Máriom, protestantským duchovným Ondrejom Prostredníkom či starokatolíckym kňazom Martinom Kováčom na školy i na verejné debaty s mladými ľuďmi aj so širšou verejnosťou.“

Odpovedal na otázku Anežky Šebovej:

„Priblížte nám trochu medzináboženskú iniciatívu, s ktorou chodíte aj po školách a na verejnosť. O čo ide?“

Antológia moderného ateizmu

Keď som nedávno išiel darovať knihy do jednej školskej knižnice, tak spočiatku bola zodpovedná učiteľka nadšená, ale keď zbadala knihu Antológia moderného ateizmu, tak sa zhrozila, a odmietla knihy. Mal som pre školu pripravených 10 výtlačkov z tejto knihy, okrem iných, ďalších, ktoré som priniesol, napríklad z edície humanistickej výchovy.

Pritom si túto knihu učiteľka ani neprezrela. Jej stačil na odmietnutie názov, že sa tam spomína slovo ateizmus. Kresťania vytvorili z ateizmu také strašidlo, že sa ho obávajú viac ako čert kríža.

Emotikon

Pritom v knihe sú uverejnené názory nositeľov Nobelovej ceny:

  • Vitajil Landau Ginzburg, Nobelova cena za fyziku v roku 2003
  • Bertrand Russell, Nobelova cena za literatúru v roku 1950
  • Albert Einstein, Nobelova cena za fyziku 1921
  • Steven Weinberg, Nobelova cena za fyziku v roku 1979
  • Jacques Monod, Nobelova cena za fyziológiu alebo medicínu v roku 1965
  • James Watson, Nobelova cena za fyziológiu alebo medicínu v roku 1962


Vitajil Landau Ginzburg: „Nevidím žiadnu pozitívnu hodnotu zjavenia pri poznávaní pravdy.“

Bertrand Russell: „V mene náboženstva sa ľudia vystavovali všemožným ukrutnostiam.“

Albert Einstein: „Doktrína osobného boha je nielen nedôstojná, ale aj škodlivá.“

Steven Weinberg: „Vo vesmíre niet znakov dobromyseľnosti, ktoré by poukazovali na dizajnéra. Aby dobrí ľudia robili zle, na to treba náboženstvo.“

Richard Dawkins: „Všetci sme ateistami, pokiaľ ide o väčšinu bohov, v ktorých sa kedysi verilo. Niektorí z nás jednoducho idú o jedného boha ďalej.“

Jacques Monod: „Život a evolúcia, najukrutnejší spôsob vývoja nových druhov, nemajú konečný cieľ.“

James Watson: „Budeme svedkami šíriaceho sa názoru, že ľudia majú právo ukončiť životy geneticky nezdravých plodov.“


Teraz k veci!

Pre školy je prirodzené, že tam môžu chodiť šíriť propagandu nábožní. Ale pred humanistami zatvárajú dvere. Moja skúsenosť s učiteľmi je otrasná. Keď im spomeniem medzinárodnú organizáciu Humanists International, tak habkajú, že také čosi ešte nepočuli. Nemajú žiadnu vedomosť o humanistoch vo svete. Pritom členmi je viac než 160 humanistických, racionalistických, svetských (sekulárnych), eticko-kultúrnych, ateistických a voľnomyšlienkarských organizácií z viac než 70 štátov vo svete. Učitelia nevedia nič, alebo nechcú o tom vedieť, ako sú vo svete diskriminovaní humanisti. Pochybujem, že by boli ochotní prispieť na podporu humanistov vo svete.

V jednej televíznej relácii s moderátorom Štefanom Hríbom na tému veda a viera bol pozvaný aj jeden kresťan, ktorý sa nechutne vyjadril, že radšej by mal za suseda moslima ako ateistu.

Emotikon

A takýto ateistofób (nielen ten z relácie o vede a viere, ale ktokoľvek mu názorovo podobný) nemá problém chodiť šíriť propagandu spolu s moslimom alebo židom po školách. Je to dnes fikcia, iluzórna predstava, že by sa k nim mohol pridať aj humanista.

Preto vravím, konzervatívni kresťania na Slovensku, nemajte strach, nebojte sa, že by sa žiaci na škole čosi o humanizme dozvedeli. Humanizmus je nežiaduci jav pre klerikov a ich fanúšikov, a tí dôsledne dbajú na to, aby sa o humanizme školáci neučili.

Pred časom sa jeden bulvárny katolík s prezývkou Tvojoponent posmieval z toho, že ešte aj akési učebnice pre etickú výchovu na základných školách pripravil jezuita, teda kresťan-katolík. Napísal:

„Humanisti tvrdia, že humanizmus je tiež etický. Učebnicu etiky im ale napísal jezuita a teológ Ladislav Lencz.“

K teórii a praxi humanistickej výchovy

Neviem, či hovorí pravdu, neskúmal som to. Môže však nejaký učiteľ etickej výchovy alebo žiak, ktorý chodí na etickú výchovu potvrdiť jeho slová. Tiež by ma zaujímalo, aké majú poznatky z etickej výchovy. Rozprával som sa s viacerými školákmi, a zhodne tvrdili, že na hodine je nuda, hrajú sa, a niekedy ani učiteľka nie je v triede. Takže tak!

Prečo sa na školách na hodine etickej výchovy nevyučuje z kníh K teórii a praxi humanistickej výchovy?

Emotikon

Školy, ale aj ministerstvo školstva, výdatne ignorujú fakt zo sčítania obyvateľov v roku 2011, kde 2. najpočetnejšou skupinou po rímskokatolíkoch sú ľudia bez vyznania. Taký hanlivý výraz sa ušiel humanistom, ateistom, ktorých štát nazýva len ľuďmi bez vyznania, ako keby humanisti, ateisti, voľnomyšlienkari, nemali svoje životné vyznania. Zrejme si štátni byrokrati namýšľajú, že ateisti nevedia ani vyznať lásku. Nie!!! Vtipkujem. To len si tak štát zjednodušil dlhší výraz: ľudia bez náboženského vyznania. A tých je na Slovensku 725 362!!! K rímskokatolíckej cirkvi sa hlási 3 347 277 občanov, čiže sú na prvom mieste. Na treťom mieste sú evanjelici s počtom 316 250.

Graf

Vysvedčenie pre ministerstvo školstva a nevzdelaných učiteľov, ktorí nepoznajú významnú humanistickú organizáciu Humanists International:

Emotikon
Emotikon

Že poznajú Jeruzalem, Vatikán alebo Mekku, nečudujem sa!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *