Kategórie
Tlačové správy

Daňovo odvodová reforma

Alebo: ako vzkriesiť tigra – obnova slovenskej ekonomiky po pandémii.

Na tlačovej konferencii 17. 6. 2021 predstavila predsedníčka strany ZA ĽUDÍ a podpredsedníčka vlády Veronika Remišová, spolu s hlavným ekonomickým expertom strany Tomášom Meravým, návrh na daňovo-odvodovú reformu, ako i na revitalizáciu ekonomiky. Tento návrh opatrení odprezentuje strana ZA ĽUDÍ aj ministrovi financií.

Podľa Veroniky Remišovej je Slovensko na križovatke a pandémia ešte viac zvýraznila rozdiely medzi krajinami.

„Zdedili sme Slovensko, ktoré zaostáva vo viacerých oblastiach a je potrebné urobiť zásadný reštart krajiny. Zaostávame v digitalizácii, ktorá je predpokladom úspechu a prosperity ekonomiky. Tu sme pripravili reformu a investície, ktoré pôjdu do digitálnej transformácie podnikov, služieb pre občana, na zníženie digitálnej chudoby najmä pre ľudí, ktorí nemajú potrebné zručnosti na plné začlenenie sa do digitálnej spoločnosti, ako sú napríklad seniori.“

Predsedníčka strany Za ľudí a hlavný ekonomický expert strany ZA ĽUDÍ veria, že Slovensko zaostáva v investíciách do regiónov, práve tu však vidia priestor na využitie eurofondov. Aj vďaka tomu, že vicepremiérka Remišová od nástupu do funkcie pracuje na nastavení profesionálneho systému čerpania eurofondových peňazí, bez korupcie a zbytočnej byrokracie.

„Navrhujeme zníženie daní pre podniky, zlepšenie podmienok pre investície a nižšie odvody. Daň z príjmov pre podniky chceme znížiť na 19 %, uvoľniť daňové umorovanie strát, plánujeme presadiť superodpis pre investície do Industry 4.0 a pre výskum a vývoj. Našou ďalšou ambíciou je znížiť sadzbu sociálneho poistenia pre zamestnávateľov o 1 %. Ak zarátame vyšší daňový bonus a zrušený bankový odvod, môžeme hovoriť o celkovej sume 1 miliarda eur, ktorou štát odbremení súkromný sektor. Verím, že týmito krokmi by sme navýšili investície, akcelerovali rast ekonomiky, čo znamená rast miezd a viac peňazí pre pracujúcich rodičov s deťmi. Je nutné, aby sme odbremenili aj podnikateľov, aj zamestnancov,“ komunikoval najbližšie kroky Tomáš Meravý.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *